Internetoví obchodníci s uranem realitou!

Konec světa? Na internetovém tržišti si může i Temelín vybrat své dodavatele uranu.
Obchodování mezi podniky na Internetu (nazývané zkratkou B2B) se nebývale rozmáhá. Už by tedy ani snad nemělo překvapit, že vzniklo internetové tržiště s uranem a dalšími potřebnými věcičkami i pro atomové elektrárny. Za vším stojí Američané. Tentokrát se jedná o New York Nuclear Corporation, která zmíněný „obchoďák“ postavila. Jak ovšem sama říká (a jak zdravý rozum napovídá), přístup budou mít pouze kvalifikovaní nákupčí a prodejci.

Původně se palivo pro jaderné elektrárny nakupovalo velmi obtížným způsobem. Když budeme trochu spekulovat, v Temelíně se určitě bude nakupováním živit nejméně jedna „specializovaná“ firma. Internetová aukce umožní (pokud o to ČEZ bude stát) sekundové reakce a téměř jistě i nižší ceny. Že by jedna cesta ke snížení už tak hrozivých nákladů, kdy už je bohužel jasné, že provozem nebudou pokryty?

První dvacetidvouminutová transakce, která proběhla počátkem června, ukázala, že cena oscilovala kolem devíti dolarů za jednu libru. Zdá se vám to málo? Jednalo se však o celek 125 tisíc liber, což už každý v kapse nemá. Na uvedené adrese si můžete vyzkoušet i demo nákupu uranu „třistaosmičky“ o váze sto nebo dvě stě liber.

Přejme si, aby nákupčí Temelína byli internetově vzdělaní a toto demo si například vyzkoušeli sami. Vždyť dokonce na samotné úvodní stránce UraniaOnLine.com je odkaz na článek o Temelínu. Prezident NYNCO, Joseph McCourt, o cenách uranu říká, že původně bylo obchodování naprosto netransparentní a nikdo vlastně nevěděl, jaká je ta správná cena. Nenakoupil Temelín zkušební dávku například zbytečně draho? Joseph McCourt soudí, že o jejich tržiště bude zájem u většiny z 430 jaderných elektráren po celém světě. Přece jen se jedná o multimiliardový obchod. Zvláště pokud dodávají přibližně dvacet procent světové energie.

Člověk se až někdy diví, co všechno lze na Internetu zobchodovat. Co bylo před pár lety nepředstavitelné a o cenách takové suroviny probíhala zákulisní jednání, najednou Internet odkryl do celé jeho nahoty. Každý člověk připojený k Internetu může sledovat aktuální cenu. Otázka do budoucna je tedy spíše opačná. S čím na Internetu obchodovat nelze?

Diskuze (8) Další článek: Tři malá zařízení od AOL – dostanou se někdy k nám?

Témata článku: , , , , , , , , , , ,