Internetové linky nejvíce zatíží video, P2P ustupuje

Data přenášená internetem stále častěji patří streamovanému videu. Právě video, zejména ve své HD a později 3D formě, se stane hlavním vytížením internetových linek. Oproti tomu klesne podíl vytížení P2P sítěmi, které dříve byly jednou z hlavních zátěží internetových linek. Vyplývá to z nejnovější analýzy objemu internetových přenosů, kterou provedla společnost Cisco.

Objem celosvětových internetových přenosů vzroste podle odhadů společnosti Cisco do roku 2014 více než čtyřikrát na 767 exabytů. Každý měsíc by tak mělo být v průměru přeneseno okolo 64 exabytů dat. To představuje podobný objem jako 16 miliard DVD nebo 21 bilionů MP3. Za očekávaným rychlým nárůstem datových přenosů stojí jak zvyšující se kapacita a rychlost internetu, tak i rostoucí popularita HD videa a 3D televize.

Do roku 2014 bude přenos dat spojených s videem přibližně čtyřnásobný a bude tvořit odhadem 91 % všech přenosů uživatelů internetu. Oproti tomu P2P přenosy, které v roce 2009 tvořily 36 % přenosů, budou mít v roce 2014 podíl jen kolem 17 %. Objem internetových přenosů videa přitom překročí přenosy přes P2P již ke konci letošního roku, a to poprvé po deseti letech

Diskuze (28) Další článek: Apple na svém webu prezentuje sílu a výhody HTML5

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,