Play Store | Tinder | Seznamka

Internetová seznamka Tinder si zahrává s ohněm – odmítá odvádět Googlu část svých zisků

Internetová seznamka Tinder se rozhodla implementovat vlastní platební systém. Důvod je relativně prostý: z plateb realizovaných přes Google Play si Google strhával poplatek ve výši až 30 % inkasované částky. Uživatelé, kteří přepnou na nový způsob placení, už nebudou mít šanci vrátit se zpět k původnímu systému.

Tento krok navazuje na protesty americké společnosti Epic Games, zabývající se vývojem videoher, která koncem loňského roku vyjádřila svou nelibost nad rozdělováním příjmů mezi Googlem a vydavateli obsahu v poměru 30 ku 70. Je možné, že Tinder s více než stovkou milionů instalací zanese písek do pomyslného soukolí systému, který dosud fungoval bez větší publicity.

Dát třetinu příjmů Googlu? To ne!

I přes vysoký počet instalací je Tinder relativně malým hráčem. Jeho krok však může spustit dominový efekt, jehož následky Google pocítí. Pokud se ukáže, že vlastní platební systém je úspěšný, a Google bude dění ignorovat, určitě budou následovat další aplikace – zejména lukrativní mobilní hry. A to už by mohlo pro Google znamenat potíže.

Ve vzpouře proti ukusování příliš velkého podílu z příjmů však není Tinder ani zdaleka osamocen. Například Netflix či Spotify již neumožňují placení předplatného prostřednictvím mobilní aplikace. Důvod je zřejmý: nechtějí se dělit o část svých příjmů. Herní studio Epic Games odmítá ze stejného důvodu uvolnit svou střílečku Fortnite prostřednictvím Google Play Store a šíří ji výhradně prostřednictvím svého webu.

Dostáváme se tak do turbulentního období v historii mobilních ekosystémů, které může zásadně změnit systém placení za aplikace a služby. Nyní je na Googlu, aby podnikl příslušné kroky, kterými si zajistí budoucnost trhu s aplikacemi.

Vzpoura vydavatelů aplikací

Server Bloomberg, který o vývoji situace informoval, označuje rozhodnutí Tinderu jako povstání proti poplatkům, které si Google Play účtuje. Zdůrazňuje, že odpor proti vysokému „desátku“ ze strany vydavatelů roste a může otřást miliardovým průmyslem.

Každá mince má ale dvě strany, což platí i v tomto případě. Zatímco při platbách přes Google Play nedostává Tinder informace o platební kartě zákazníka, v novém systému ji bude muset zadávat přímo do aplikace. Svěří tak citlivé informace další straně, což je samo o sobě bezpečnostním rizikem.

Zisky z aplikací třetích stran nejsou pro Google životně důležité, ale pravděpodobně představují významnou část jeho příjmů. Společnost Sensor Tower nedávno odhadla, že jen Tinder v první polovině roku 2019 dosáhl na platformách Android a iOS celkových příjmů ve výši 497 milionů amerických dolarů (asi 11 miliard korun).

Diskuze (18) Další článek: Ze sociální sítě terapeutem. Pinterest chce pomoci lidem rozdýchávat jejich problémy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,