Internet z mobilu bez paušálu

Internet je možné získat s pomocí mobilního telefonu různými způsoby. Můžete zkoušet třeba WAP. Ale proč se takto omezovat, když nyní mají všichni uživatelé sítě Paegas datové přenosy aktivované zdarma a nemusí za ně platit ani paušální poplatky?
Jedním z důvodů, proč až tak velké množství uživatelů mobilního telefonu nepoužívá mobil pro připojení k Internetu byla nutnost aktivovat si datové přenosy a především platit další paušální poplatky – každý měsíc. A ani cena za minutu takovéhoto spojení není zrovna levná. Díky těmto aspektům používali datové přenosy především profesionální uživatelé a ne domácí surfaři. I když ti povětšinou vlastní předplacené karty a na ty datové přenosy vlastně nešly aktivovat vůbec.

Nyní se RadioMobil odhodlal k odvážnému kroku – všem svým zákazníkům, tj. uživatelům sítě Paegas, aktivoval datové a faxové přenosy. Zdarma. Na stejnou cenu upravil také měsíční paušální poplatek. Ostatní ceny zůstávají stejné – záleží na tom, ve které síti se nachází telefonní číslo, které voláte. Budete-li se tedy připojovat ke svému providerovi v pevné síti, který nepoužívá telefonní číslo pro Internet 2000 (existuje někdo takový?), zaplatíte tuto sazbu. Pokud ale budete využívat např. nabídky VOL, disponující telefonním číslem v síti Paegas, nebude vás minuta internetování v nočních hodinách (po 19 hodině) stát více než 2,80 Kč.

Silně se vnucuje otázka, proč by měl majitel mobilu používat WAP, když se nyní i z Twistu může připojit k plnohodnotnému Internetu – za stejnou cenu, ovšem s přístupem k nesrovnatelně většímu rozsahu informací a služeb. Navíc pro WAP u nás není příliš mnoho telefonů (v tuto chvíli je k dispozici jen Nokia 7110 a to v minimálním množství), zatímco datové přenosy podporuje mnohem větší množství mobilů.

Je jasné, že za touto nabídkou stojí v pozadí WAP – z EuroTelu totiž před několika dny unikly neoficiální informace o tom, že se chystá přijít s WAPem pro předplacené karty GO. Také Český Mobil začíná svou nabídkou současné operátory znervózňovat a tak se my, zákazníci můžeme kochat na výsledek konkurenčního prostředí. Škoda, že něčeho podobného se v pevných telefonních sítích nedočkáme – tedy pokud se někomu nerozsvítí v hlavě a nebude hlasovat v Senátu proti přijetí telekomunikačního zákona.

Co jediné může od používání Internetu přes mobil odrazovat? Především vyšší cena za minutu spojení. A potom nízká rychlost datového spojení – u Paegasu více než 9,6 kb/s neuskutečníte. Snad až po zavedení technologie GPRS (můžeme čekat v létě až na podzim).

Diskuze (7) Další článek: Černobílý AutoCAD?

Témata článku: , , , , , , ,