Internet v květnu: jsou doby velkých růstů pryč?

Diskuze čtenářů k článku

Pavel Bauer  |  29. 06. 2001 12:39

Tak jsem si přečetl pár článků na Živě a musím si poopravit názor na tento server, jako asi spousta čtenářů. Články komentující dění na našem internetu jsou psané velmi účelově pro Cpress, o nějaké nezůčastněnosti nemůže být absolutně ani řeč. Chápu názor pana Hlavenky, že na svém serveru si může psát co chce, ale velmi se to podobá článkům pana Kudláčka z Annonce, kde má mezi haldou inzerce zahrabány politické články typu "Klaus a Zeman jsou politický šmejd..." . Místo aby článek vypovídal o dění, je spíše komentářem o serverech Cpressu, což Vám za chvíli odradí všechny čtenáře, nebo odežene, až vstoupí na internetové pole dostatečně silný a hlavně objektivní server (a jak pozoruju Živě, určitě to nebude z dílny Cpressu). Nad jednotlivými větami se nemá cenu pozastavovat, snad jen velebeni Hyperlinku a kauza Linx x Billboard.cz je trochu silné kafe. Možná je Můjweb haldou porna jak píšete, ale pořád jste v kategorii freewebů, kde s růstem návštěvnosti nikoho nedostanete, protože se pořád jedná o tisíce stranek jednotlivců, kteří jsou na Vašem serveru a nejde tudíž o Vaši zásluhu (to by se za chvíli vytahovali všichni provideři, protože by si sečetli unikátní IP všech svých zákazníků) . Linx je dobrá služba, ale dosud se vůbec nemůže rovnat stabilitě Billboardu, navíc obrovsky klesla velkými tahanicemi o vlastnictví (emaily typu dejte si nový kód, dejte si ho znovu, nedávejte si ho tam, protože minulá zpráva byla padělek...) + hacknutí systému, vypojení systému, prodej za zády členských serverů a další problémy, které Vaší službě rozhodně nepřidalo.

Kapitolou samo o sobě je absolutní ignorování serverů Seznamky, nebo poznámky na adresu těchto serverů (za všechny články Vás cituji: Mobil, Živě, Grafika, Svět Hardware atd., jejich provoz založený na původní autorské tvorbě také není levný, nejsou to žádné automaty typu SEZNAMKA.CZ atd. – tam ovšem banner skoro neprodáte .... a další a další).
Nevím, jak můžete v komentářích k výsledkům auditu absolutně přeskočit servery firmy, která provozuje největší konglomerát inzertních a zábavných serverů na našem internetu. Absolutně jsem to nepochopil ani já, ani nikdo koho znám (že by nějaká nevraživost???). Nejsem ani Vaším zaměstnancem, ani zaměstnancem Seznamky, považuji se za nezůčastněného čtenáře - proto na mě působí dost komicky, pokud kroužíte kolem serveru a když by jste se měl o něm zmínit, nebo ho nějak okomentovat, přeskočíte pasáž, jako by byla prašivá. Místo toho je všude zmiňované Annonce, proti kterému nic nemám, ale v návštěvnosti se nemůže rovnat Seznamce a dalším serverům. Potom vypadáte jako absolutní internetový laik, nebo komentátor, kterému včera zapojili internet.

Velmi obšírně se ale nikde nezapomenete zmínit o velkých úspěších Vašich serverů (což občas působí také dost komicky). Také je trochu zajímavý Váš despekt ze serverů typu "Fudge". Buď jste velmi konzervativní, nebo patříte do kategorie lidí, kteří nad něčím ohrnují nos a večer u toho tráví hodiny času. Navíc třeba erotické servery (mezi které Fudge ze dvou třetin nepatří) tvoří u našich sousedů v Německu dvě třetiny návštěvnosti a u nás je to obdobné. Vím, že erotika by se měla absolutně oddělit od ostatních serverů, ale těžko se od ní budete distancovat a dělat že zapáchá nebo že neexistuje, protože je prolezlá celou společností a i na Hyperlinku si ji určitě můžete vychutnat dosytosti.

Nečekám na můj příspěvek žádnou reakci, berte to jako názor jednoho z anonymních uživatelů našeho internetu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal Matula  |  20. 04. 2001 19:08

vic uz dodat nemohu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Matoušek  |  20. 04. 2001 19:08

Nic nedodávejte, ale jak je to s tím shop.culture.cz?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  20. 04. 2001 19:08

Počkej, tyto fakt nevíš?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiri Pallas  |  20. 04. 2001 19:08

Nevim nic o nasi (Strix - Seznamka.cz atd) podpore situ shop.culture.cz. Ve veci Billboard / Linx vas udiv take nechapu. Pokud se na necem shodne Seznam, Atlas a Centrum nemluve o nas a o ostatnich tak i clovek s velmi omezenou schopnosti vyvozovat logicke zavery pochopi, ze neni neco v poradku - tri nejvetsi konkurenti ceskeho internetu se behem hodiny shodli na spolecne akci. Z vasich komentaru je zrejme, ze vam Seznamka nesedi. Nicmene mimo obrich portalu a nas se akce ucastni to nejserioznejsi co v oblasti technicke publicistiky na internetu najdete - tedy Mobil a Lupa.
Vase logika kulha pane Hlavenko - i poctech kolem slucovani situ. Pokud sectete nase sity v dubnu dostanete 4,5 milionu PV - v kvetnu ma Strix 7,5 milionu - tedy stejny narust jako Centrum a to bez milionu vynalozenzch na reklamu. Jsme dvakrat vetsi nez nas konkurent Annonce - o kterem pisete - patrne vam sedi vice. Rozdil mezi Annoncemi a nasimi sity je ten, ze my nepovolujeme zverejnovani nabidek prostitutek. (chran buh abyste si to vysvetloval jako ze si myslim, ze je to duvod proc davate Annoncim prednost pred Seznamkou a spol).
Takze zaverem - vas clanek je matenim pojmu - dva z nejvetsich situ ceskeho internetu mely narust 40% PV. Naskok Billboardu pred Linxem nejde prejit svadenim na distribuci ikonek.
Pane Hlavenko - priznejte si konecne, ze nejste nezaujaty novinar, ale schopny obchodnik a venujte se radeji sepisovani tiskovych zprav. Nedostatek novinarske etiky a nevyvazenost vasich clanku poskozuje dobre jmeno Zive.cz (castecne i vaseho majetku).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  20. 04. 2001 19:08

Tedy, i mně už je únavné stále vyvracet stejné nepravdy, ale musím - lži se člověk musí bránit, i kdyby to měl dělat 24 hodin denně.

Jak to bylo s linxem, velice dobře víte. Je to založené na jediné, rok staré zprávě odposlechnuté z třetí ruky, kterou ten, který s ní přišel, nikdy jasně nesdělil: bylo to tak a tak. Ani vy sám jste se zde to neodvážil říci "jak to bylo", protože sám víte, že to "nijak nebylo".
Rozhodnutí velkých systémů ve věci linx vs. billboard je samozřejmě pochopitelné: billboard vám dělá dobrého křena, je to pro vás a ostatní velké bezvýznamný hráč, kterého zmanipulujete dle libosti. A jak podporujete shop culture víte taky dobře: VÁŠ web točí milióny reklamních bannerů pro tento obchod zdarma a pomáhá mu k obratu. Pokud to nevíte, tak potěš pámbu.

Mr.Lin(x) je dneska komerční systém, který má s každým řádným členem systému Cash, který jej vyplácí, písemnou smlouvu; obhospodařuje dnes 73% cenných horních pozic. To je něco jiného než billboard, samozřejmě.

Co se týká Strixu, respektive Seznamky -psal jsem o ní několikrát pochvalně a omlouvám se, že jsem tak neučinil i nyní... ten Strix tam skutečně zmátl. Prosím, ukažte mně, v čem a proč bych měl být "zaujatý" pro annonci či proti vám nebo naopak!? Jinak ovšem samozřejmě platí, že v typickém inzertním deníku (bez seznamek) je Annonce jasně první, daleko před Bazar.cz, a na druhé straně zase čistá seznamka (Seznamka.cz) je daleko před oddělením seznamky na annonci. Stačí se podívat na počty inzerátů.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiri Pallas  |  20. 04. 2001 19:08

Prechvalil jsem vas - dobry obchodnik nepomlouva konkurenci!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MK  |  20. 04. 2001 19:08

Mozna by stalo za to se informaovat o skutecnem stavu, nez clovek udela nejaky 'analyticky zaver'. Nicmene na podobne soudy od stolu jsme od Vas, pane Hlavenko, zvykli ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MK  |  20. 04. 2001 19:08

Mozna by stalo za to se informaovat o skutecnem stavu, nez clovek udela nejaky 'analyticky zaver'. Nicmene na podobne soudy od stolu jsme od Vas, pane Hlavenko zvykli ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Olda Bajer  |  20. 04. 2001 19:08

Výsledky centra jsou opět v sumární zprávě. Jejich opakovaná validace byla z důvodu malé odchylky výsledků interních a TNS. Vše se vyřešilo a centrum.cz potvrzuje za květen růst 42% PV a 51% uIP.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Pegner (Koncept MEDIA, s.r.o.)  |  20. 04. 2001 19:08

Uz mi to pomalu pripada trapne, pokazde se takto pripominat. Pokud jsem se neprehledl, tak v iAuditu, ktery nam prisel od TNSofres maji servery Koncept MEDIA (Seznamka, Bazar, Byty a Rande) celkem 7.5 milionu shlednutych stranek. To znamena oproti dubnovym cca 4 milionum docela slusny narust. Neni tajemstvim, ze pricinou bylo spusteni (uspesne) nove sluzby Rande, ktera jen sama o sobe prinesla cca 2 miliony pageviews. I narust "starych" sluzeb nebyl maly. Nicmene vetsina komentatoru na tuto vyjimku zapomina.

CTK zverejnila zpravu o navstevnosti ceskeho internetu a misto nasich serveru uvedla na tretim miste mezi "ostatnimi servery" Annonci s polovicni navstevnosti. I zprava ZIVE se Seznamce uspesne vyhyba... Nevim, zda-li za tim je jen konkurencni boj (Seznamka - potazmo Koncept MEDIA podporili servery vystupujici z CPressackeho Mr.Linxe) nebo jiny duvod. Kdosi mi jiz drive uvadel, ze Seznamka (ac provozujeme i Bazar.cz a Seznamka sama je pomerne prisne cenzurovana) je razena spise mezi "pornosites". OK, ale proc pak zpravy zminuji LEO Online a nikoliv Seznamku a Bazar. Mozna jen prosta skleroza ci prehlednuti, vzdyt 90% narust je dle nekterych zcela zanedbatelny.

PS: Poznamka komentatorum - vsude ve svete radi podobne sity jako nase mezi "classified ads" a "entertainment", tedy cesky radkovou inzerci a zabavu.

PS2: Tesi me, ze jsme 2x vetsi nez Annonce, netesi mne, ze radobyobjektivni zpravodajtvi zkresluji informace. At uz se jedna o CTK ci jine. Moc rad bych vedel, jaky je duvod prehlizet nejvetsi server ve sve oblasti - zabava a inzerce (pokud bychom radili inzerci mezi zpravodajstvi, tak rovnez mezi zpravodajskymi servery nemame konkurenci).

PS3: Necekam odpoved, necekam napravu (ostatne ani CTK se nenamahala opravit - po upozorneni - zrejmy omyl), nedotyka se to nasi urazene jesitnosti. Chci jen komentovat zverejneny clanek.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka (test)  |  20. 04. 2001 19:08

Pane Pegnere,
trošku vás nechápu. Toto není průzkum iAuditu, kde byste měl plné právo se "připomínat", pokud by na vás zapomněl; toto je subjektivní názor a komentář k tomu, co mně v květnu připadalo na Internetu zajímavé. Jsou věci, které prostě osobně považuji za důležitější a některé zase ne - je to spíše dáno tím, v čem podnikáme a kde vidíme své partnery a konkurenty, Seznamka mě příliš "neoslovuje", nechápejte to prosím nijak ve zlém.
Svým způsobem ale k tomu přehlížení, podle mého názoru, přispívá i onen "strix", tedy jakési "sjednocení" tří webů pod jeden bez rozumného důvodu. To bychom taky samozřejmě mohli dát dohromady živě s hyperlinkem, říkat tomu Hyperživě a pyšnit se, že máme 220% nárůst... ne?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Pegner (Koncept MEDIA, s.r.o.)  |  20. 04. 2001 19:08

Oh, v zadnem pripade bych si nedovolil omezovat vasi moznost, vybrat si o kom budete ve svych clancich psat. Jenze budu-li ja psat o nejprodavanejsich automobilech v CR a vynecham Skodu, jen proto, ze neni moje "krevni skupina", tak to neco vypovida o hodnote clanku... (Nicmene je to vase nezadatelne pravo.)

K tomu Strixi: jde o pouhou reakci na soucasny neunosny stav, kdy tzv. "portaly" se prezentuji tez jednim cislem, ac zasahuji do vice skupin. Viz. Centrum nebo Atlas. Nebranime se ani v nejmensim tomu mit v iAuditu rozepsane vsechny pod-sity, ale celkove jde porad o jeden (jak je patrne i z grafiky a usporadani) inzertni produkt. (Rikejme tomu treba inzertni portal) A jako takovy mame zajem byt auditovani.
Pokud ani nyni nevidite souvislost, doporucuji ty sajty navstivit a (byt vas to nijak neoslovuje) obcas si je trochu prohlednout... Nejsme sice vase konkurence (a bohuzel ani partneri), ale budujete-li zpravodajsky site, asi by nemelo jit jen o vnitrofiremni zpravodaj (jak naznacujete). V opacnem pripade si prece hodne zuzujete obec ctenaru (na zamestnance a priznivce CPressu)... ... a pokud jste zminil Annonci (a ta vas oslovila), tak by bylo "fair" zminit i Bazar a Seznamku (ta sama radkova inzerce jako v Annonci)...

Nicmene, jak jsem uvedl, nedotyka se mne to nijak ve zlem, a neocekavam prudke zlepseni (kdyz je to po dvou letech furt to same ...)

PS: Pokud si udelate portal HyperZiva Vltava, tak proc neuvest jedno cislo a klidne 220% narust, ac bude zalozen na otevreni nove sluzby v ramci portalu... ne?


Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  20. 04. 2001 19:08

Ale ten článek nebyl o "nejprodávanějších automobilech", tj. o nejnavštěvovanějších serverech. Kdyby se jmenoval "Nejnavštěvovanější servery v květnu", tak neřeknu; je to subjektivní komentář o zajímavých vývojích v květnu. Ale to je vám, myslím, taky jasné...
Annonce je jasná: je to inzertní web, www.annonce.cz. Strix je těžko komentovat, protože nevím, jestli většinu jeho návštěvnosti dělá Seznamka.cz (asi ano, ale je to jenom spekulace), jestli ona rostla, nebo rostl bazar, nebo se chytlo Rande.cz. To, že portály spojují své sub-weby do jednoho auditu, asi není "hezké", ale obchodně to je úplně pochopitelný tah: jsou to přímo a "natvrdo" si konkurující firmy, a má pro ně hodně velký význam, která bude v žebříčku první, druhá a třetí.
Jinak - proč nejsme partneři, to je mně taky záhadou. Dodnes jsem nepřišel na to, proč se pan Pallas rozhodl finančně podporovat shop.culture.cz a billboard.cz, a nevolí cestu přes Mr.Lin(x) Cash, kde naopak peníze cestují k němu. To kdyby mně někdo vysvětlil, tak jsem o poznání chytřejší

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Pegner (Koncept MEDIA, s.r.o.)  |  20. 04. 2001 19:08

ANO, bylo to o trendech (i kdyz pisete o souboji portalu ci e-mailovych sluzeb). Nicmene cca 90% narust je natolik nezajimavy, ze asi nestalo za to se zabyvat hledanim priciny, proc tomu tak bylo ...

Vysledky jednotlivych sluzeb ted nebudu rozepisovat, nebot jednak je to v pravomoci nasi pani reditelky a jednak jsou dosupne (na rozdil od vetsiny ostatnich sites) na verejnych pocitadlech. Jakkoliv zkreslene (prenosem po siti ci vypadky sluzeb) trendy jsou zachytitelne i tam (web.navrcholu.cz a www.toplist.cz). Doufam, ze se vbrzku objevi opet i v iAuditu.

Annonce je nasi zrejmou protivahou na internetu a chceme-li se srovnavat, jen stezi bychom je nutili, aby auditovali autohandl ci jednotlive rubriky (auto, mobil, seznameni) zvlast. Proto to sjednoceni pod polozkou inzerce.

Tu spolupraci nemohu komentovat, nebot to opet neni mym ukolem, nybrz ukolem reditelky a majoritniho vlastnika. Nicmene rozhodlo se tak nekolik sajtu spolecne a meli k tomu urcity (mockrat omilany) duvod.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor