Internet už loni „generoval“ tři sta miliard

Tolik údajně činil obrat spojený s novými technologiemi.
Často se v poslední době udává obrat vytvořený elektronickou komercí, přičemž se dokladuje, že obchod s využitím internetových technologií nejen roste neslýchaným tempem, ale protože tomu bude tak i v dalších letech, podaří se mu po roce 2000 zásadně měnit světovou ekonomiku.

Studie financovaná firmou Cisco Systems se zaměřovala na jiná čísla: na to, jakou sumu už vůbec „průmysl Internetu“ vytvořil či na jaké se podílel, jak velkým hospodářským odvětvím už dnes Internet je. Studie zkoumala minulý kalendářní rok a došla k následujícím výsledkům:

  • Internet vytvořil loni více než 300 miliard obratu jen ve Spojených státech, na byznysech s ním přímo spojených
  • Podílel se na vytvoření 1,2 milionu pracovních příležitostí v tomto státě; neznamená to, že by přímo firmy pracující v tomto oboru přijaly tolik nových pracovníků, jedná se i o oblasti, kde Internet pouze pomohl k vytvoření těchto míst
  • „internetoví pracovníci“ jsou podle této studii produktivní o 65 % více než „ne-internetoví“, produktivitou se rozumí obrat na pracovníka
  • firmy, které mají dnes už významnou část svého obratu v oblasti Internetu, mají tržní souhrnnou tržní hodnotu (podle ceny akcií) ve výši 2,4 bilionu dolarů (mimochodem, jen Microsoft z této částky tvoří 15 %)
Studie byla výsledkem zpovídání cca tří tisíc amerických společností, prováděli ji pracovníci University of Texas, financovaná byla firmou Cisco Systems a její velmi podrobné výsledky, které určitě stojí za přečtení, naleznete na stránkách InternetIndicators. Studie dále například uvádí, že „vrstva“ internetové komerce, které se ve studii zabývají, je větší než jak zněly všechny předchozí odhady: 101 miliard za rok 98, skoro 11 000 firem (!!!), které se jí jen v USA zabývají. Je citována studie, podle které největších 80 firem v e-commerce tvoří pouze jednu třetinu celkového obratu – to by znamenalo, že zcela jistě neplatí pravidlo „80:20“, známé z kamenné ekonomiky, kde 80 % obratu tvoří 20 % firem či zákazníků.

Živě komentuje: s podobnými studiemi nelze ani příliš souhlasit, ani nesouhlasit, jsou to různé, částečné úhly pohledu na fenomén Internetu, které dokáží postihnout jeden kamínek z mozaiky. I kdybychom s částkou tří set miliard, která vypadá na první pohled velmi impozantně, souhlasili, je to stále pode jedno procento celkové americké ekonomiky – znamená to tedy, že je dnes jen 0,7 % ekonomiky USA ovlivňováno Internetem (HDP za rok 98 činil v USA 39 100 miliard dolarů) ? To už zcela jistě impozantně nevypadá – ze zpráv z amerických médií máme dojem, že nic jiného než Internet, hamburgery a CocaColu v této zemi už ani nemají. Nepochybně velmi sporná je pak produktivita na zaměstnance – samozřejmě, internetová oblast má podstatně vyšší obrat na zaměstnance než například zemědělství či hutnictví, ale to není nutně dáno produktivitou, ale charakterem činnosti; nejproduktivnější by pak bylo samozřejmě v tomto seznamu bankovnictví. Čímž vůbec nechci vyšší produktivitu v Internetu zpochybnit, ale je nutné srovnávat srovnatelné – produktivitu kamenného knihkupectví a internetového knihkupectví, kupříkladu.

Diskuze (1) Další článek: S3 kupuje Diamond Multimedia: agresivní návrat zapomenuté hvězdy

Témata článku: , , , , , ,