Internet Explorer Administration Kit 8

Nový Internet Explorer 8 přináší spoustu novinek. Z pohledu administrátora firemní sítě tato vylepšení mohou být ještě dostupnější. Minimálně tím, že je může upravit, nastavit anebo rovnou zakázat.

Autor: Karel Florian, Microsoft

Internet Explorer Administration Kit 8 (dále jen „IEAK8“) je sada nástrojů, které umožňují úpravu anebo rovnou vytvoření vlastní verze Internet Exploreru 8 (dále jen „IE8“). A to dává administrátorovi poměrně masivní možnosti, jak IE8 upraví tak, aby co nejlépe zapadal do jeho firemní infrastruktury, popř. do prostředí, kde potřebuje specializovanou verzi mít.

Co tedy můžete od IEAK8 očekávat?

  • Možnost instalace doplňkových programů do IE8
    Ať už jde o vlastní aplikace nebo firemní součásti, které běžně používáte či potřebujete používat, do IE8 můžete předpřipravit celou řadu užitečných součástí.
  • Správa akcelerátorů, přidání vlastních, odebrání standardních a dalších
    Akcelerátory, technologie Web Slices, Doporučované stránky, to vše jsou novinky v IE8, které vám mohou přinést celou řadu radostí, ale zároveň i starostí, pokud uživatelé nejsou proškolení. IEAK8 vám umožňuje dané komponenty buď zcela zakázat, anebo je předem připravit, a umožnit tak vám i uživatelům větší komfort při prohlížení Internetu.
  • Správa vyhledávacích služeb
    Rychlé vyhledávání je klíčem k používání IE8 a na Internetu existuje celá řada tzv. poskytovatelů vyhledávacích služeb. I tyto můžete v IEAK8 připravit a včlenit do IE8 předem.
  • Nastavení domácí stránky, stejně jako odkazů pro nápovědu, způsob připojení a další
    Parametry domácí stránky, tj. té, kterou uživatelé uvidí po spuštění IE8, můžete také upravovat, navíc můžete i definovat váš vlastní odkaz na stránky podpory ve chvíli, kdy uživatelé potřebují pomoc.
  • Přednastavení oblíbených položek, RSS kanálů a dalších
    Stejně jako u všech předchozích, i oblíbené položky, RSS kanály a další zdroje obsahu můžete díky IEAK8 připravovat předem.
  • Z výše uvedeného získáte poměrně velmi detailní představu toho, co všechno můžete s IE8 v rámci jeho úprav provádět. Nyní se podíváme, jak to reálně provést.

Internet Explorer Administration Kit 8 – kde a jak?

Nástroj si můžete zdarma stáhnou na stránkách společnosti Microsoft, a to v několika jazykových mutacích, včetně češtiny. K jeho instalaci a provozu potřebujete mít nainstalován pouze Internet Explorer 8, žádné další komponenty nejsou potřeba.
Z hlediska operačního systému je možno IEAK8 instalovat na Windows Vista SP1, Windows XP SP2/3, Windows Server 2003 SP2 či Windows Server 2008. IEAK8 vám umožní instalaci jak na 32, tak 64-bitový systém.
Při instalaci vám průvodce nabízí tři různé režimy licencování, z nichž si můžete vybrat:
  • Internet Service Provider (ISP)
  • Internet Content Provider (ICP)
  • Corporate administrator
Technická omezení prakticky nejsou, pouze se podle licenčního modelu nastavují možnosti úpravy prohlížeče. Kompletní tabulku s rozdíly mezi licencemi najdete zde.
 

Příprava vlastního prolížeče krok za krokem

Po spuštění průvodce (Internet Explorer Customization Wizard 8) instalovaného v korporátním módu nejprve nastavíte adresář, kam má IEAK8 ukládat upravené prohlížeče. Je důležité zmínit, že výstupem z průvodce je buďto plná instalace, ať už jako EXE soubor, nebo MSI instalátor, anebo jen úpravný CAB soubor.
Ihned poté volíte, pro jakou platformu budete IE8 připravovat. Podporované jsou všechny systémy, na kterých IE8 běží, tj. Windows XP, Windows Vista a Windows Server 2003/8. 

ieak8_vyberOS.png

Průvodce vám následně dá vybrat jazykovou mutaci prohlížeče a hned poté způsob distribuce – samostatný soubor, přípravu pro instalační CD včetně autorun souboru, anebo jen konfigurační balíček (jak ostatně popsáno výše).

ieak8_vyberPARAM.png

Následující obrazovka definuje, které parametry a vlastnosti prohlížeče budete v průvodci upravovat. Zaškrtnutá či odškrtnutá políčka definují pouze části, které se vám následně v průvodci upraví. Jak vidíte, možnosti úprav jsou velmi široké.

ieak8_syncIE.png

Následuje operace, během níž IEAK8 stáhne z Internetu aktuální verzi prohlížeče, kterou chcete upravovat. Synchronizaci můžete provést pouze jednou (tj. nikoliv během každé úpravy), přičemž platí, že se stahuje vždy verze (OS, jazyk), kterou budete připravovat. Ihned poté začíná samotná úprava vlastního prohlížeče.
V první části volíte vlastní komponenty, které chcete instalovat. Ať už jsou to vlastní panely nástrojů, aplikace, zkrátka cokoli. Všimněte si, že IEAK8 není jen „tupý“ instalátor, ale nabízí vám několik možností, jak instalaci provést. Můžete doplnit přepínače, zvolit instalaci po restartu a další.

ieak8_component.png

Další dvě obrazovky definují nastavení aktualizací, default prohlížeče na daném počítači a také vlastnosti instalace jako takové – zda budete po uživateli vyžadovat interakci či zda bude instalace kompletně bezobslužná. Také volíte předvolbu restartu po instalaci.
Následují úpravy záhlaví a možnost, pravda, velmi omezená, úpravy tlačítek panelů nástrojů. Ihned poté již můžete zadávat poskytovatele vyhledávacích služeb a jejich parametry, a v dalším kroku nastavení domácí stránky, včetně odkazu na online nápovědu či podporu.
U kroku instalace akcelerátorů si všimněte tlačítka Import. To de facto provede jedinou věc – naimportuje akcelerátory z vašeho vlastního prohlížeče, který máte nainstalovaný a nakonfigurovaný na počítači, kde úpravu děláte. Tuto vlastnost můžete klidně využít i v dalších krocích a použít svůj prohlížeč jako jakousi „master“ šablonu.

ieak8_accelerators.png

To samé potom platí i u dalšího kroku, kterým jsou oblíbené položky.

ieak8_favorites.png

Následuje potom nastavení prvního spuštění, nastavení kompatibilního zobrazení (IE8/IE7), způsobu připojení, automatické konfigurace za pomoci skriptu, parametry proxy serverů, vlastnosti zabezpečení a soukromí, nastavení default programů pro jednotlivé operace a nakonec rozsáhlá obrazovka dalších nastavení.

ieak8_privacy.png

ieak8_other.png

Po tomto posledním kroku začne průvodce vytvářet vaši vlastní a upravenou verzi IE8, kterou posléze vy můžete distribuovat uživatelům (anebo komukoli dalšímu).
Způsob distribuce je už na vás, díky možnostem výstupu průvodce máte možnost výběru – pouze konfigurační CAB balíček, samostatný instalátor anebo přímo instalační CD.
Podotknu ještě, že IE8 s sebou přináší masivní rozšíření skupinových politik, které ve spojení právě s IEAK8 tvoří velmi silnou dvojku pro dosažení optimálního vyvážení a nastavení prohlížeče ve vaší infrastruktuře.

 

Články ze série Microsoft TechNet nevytváří redakce Živě.cz, ale partneři programu Microsoft TechNet. Jsou publikovány v rámci mediálního partnerství Živě.cz a společnosti Microsoft.

Váš názor Další článek: Akcionáři nechtějí prodat Sun Microsystems a podávají žalobu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,