Internet Explorer 9 RC: strašák pro webovou reklamu

Microsoft uvolnil RC verzi Internet Exploreru 9. Jeho hlavní novinkou je funkce Tracking Protection, kterou však lze velmi snadno zneužít k blokování (nejen) reklamy. (uvnitř video)

Po necelých pěti měsících jsme se konečně dočkali Release Candidate verze Internet Exploreru 9. Co to znamená? Už se opravdu blížíme do finiše a po více než roce se uzavře jeden velký příběh. Začalo to předloni na podzim, kdy Microsoft poprvé ukázal krátké video nového webového jádra. Mělo být plně akcelerované a především mělo udělat tlustou čáru za předchozími prohlížeči z řady IE.

Dnes mohu bez obtíží napsat, že se to Microsoftu skutečně povedlo. Z hlediska výkonu srovnal krok s konkurencí, někde ji pak dokonce i předběhl. Jediné, co mu doposud chybí, je nějaká forma rozšiřující funkčnosti ať už formou velkých doplňků po vzoru Firefoxu, nebo lehčími javascriptovými rozšířeními, jak to umí třeba Chrome.

Všechny podstatné novinky v IE9 RC na videu 

Dnes nebudu znovu rekapitulovat to, co již bylo napsáno v článku o betaverzi a budu se soustředit pouze na dvě hlavní novinky, které jsou svým způsobem skutečně přelomové.

Drobné kosmetické změny

Přesto ale ve zkratce vyjmenuji několik drobných a skutečně pouze kosmetických vylepšení uživatelského rozhraní.

Navigační tlačítka zpět a vpřed se posunula více k okraji okna. Adresní řádek zároveň více splývá s ovládacími tlačítky při jeho pravém okraji. Zatímco ještě v betaverzi byla oddělená svislou čárou, nyní to jsou skutečně jen drobné ikony – tlačítka bez okrajů. Ještě viditelnější je oddělení záložek oken. Ty naopak v betě splývaly se stránkou, teď jsou ale „ouška“ panelů oddělená linkou a díky stínování získala plastický efekt.

ie9 rc.png
Internet Explorer 9 RC se oproti betaverzi liší na první pohled jen v detailech

Tím to ovšem nekončí. Pokud klepnete do horní částí okna pravým tlačítkem myši, můžete v kontextové nabídce vybrat možnost „Show tabs on a separate row“ – článek jsem psal v předstihu ještě s anglickou verzí prohlížeče, význam je ale myslím dostatečně jasný. Po aktivací se záložky oken přesunou z pravé části dolů pod adresní řádek do samostatného panelu. A řádek s adresou se naopak roztáhne skoro na celou šíři okna. Rozdíl je patrný z obrázku níže.

ie9 rc.png
Panel se záložkami nyní můžete zobrazit i samostatně jako ve starších verzích prohlížeče

Tímto rozhodnutím Microsoft očividně vyslyšel své kritiky, podle kterých byl adresní řádek příliš malý a snižoval přehledonost třeba tehdy, pokud jste surfovali na nějaké velmi dlouhé internetové adrese.

Rychlé blokování Flash Playeru

Fajn, to vše jsou ovšem pouze barvičky. Hlavním „trhákem“ je rychlé vypnutí všech ActiveX prvků na stránce a také systém Tracking Protection (česky Ochrana před sledováním), o kterém jsem poprvé psal už na začátku prosince minulého roku.

zapnuty activex.png vypnuty activex.png
Rychlé blokování všech ActiveX prvků – tedy i Flash Playeru 

Tracking Protection umí na webové stránce zablokovat ten obsah, který se načítá z cizích webů. Do této definice spadá drtivá většina webové reklamy, analytické systémy jako třeba Google Analytics, prakticky všechna webová počítadla a také vložené objekty s YouTube přehrávačem nebo hromada webových widgetů a miniaplikací; třeba i tolik používané prvky Facebooku.

Účelem funkce je zabránit některým skriptům, které se spouští právě skrze tyto vložené objekty a které se v našem prohlížeči zobrazují skrze hromady webových stránek, v tom, aby nás mohly jakýmkoliv způsobem sledovat a analyzovat. Ostatně už tím, že navštívíme hromadu stránek, na kterých se touto cestou vyskytují, jim předáváme zajímavou marketingovou informaci o tom, jaké weby vlastně navštěvujeme.

Konec webové reklamy, widgetů a Google Analytics?

Celý problém spočívá v tom, že dnešní web je z velké části založený na mashupech – tedy právě na stránkách, které kombinují data z různých zdrojů. Když tedy zakážete načítání obsahu z cizích domén, můžete nejen omezit jejich funkčnost, ale můžete i výrazně pozměnit statistická data. Nehledě na to, že se dá tímto způsobem bezvadně blokovat i reklama. Ta je totiž zpravidla outsourcovaná, načítá se z cizích webů (pochopitelně včetně AdSense) a splňuje tedy definici „trackovacícho skriptu“.

bez tracking protection.png  zapnuty tracking protection.png
Jeden z českých zpravodajských webů v běžném zobrazení a s aktivním Tracking Protection

Internet Explorer 9 bude pracovat s černými listinami trackovacích webů, tu výchozí si ale můžete sestavit sami. Obsah se může blokovat automaticky, nebo vyberete konkrétní domény. Samozřejmě můžete celý doplněk i zakázat – on je ostatně zablokovaný i ve výchozím stavu.

Samotné nastavení probíhá tím způsobem, že určíte, kolik různých webů, na kterých se bude zobrazovat vložený obsah z dané domény, je třeba k tomu, abyste takovou doménu mohli blokovat. Pokud tedy nastavíte limit na tři weby, budete moci automaticky nebo ručně blokovat veškerý vložený – „embedovaný“ obsah z jedné domény, který se zobrazil alespoň na třech různých webech, které jste v historii navštívili. Během pěti minut tedy IE9 víceméně naučíte blokovat všechny outsourcové poskytovatele webových reklam v České republice.

To samozřejmě není účelem této funkce, ale je zřejmé, že ji takto bude mnoho lidí zneužívat. Pokud máte rádi Živě.cz a další naše weby, nedělejte to, reklama je totiž zpravidla jediným příjmem webových stránek.

tracking protection.png
Samotné nastavení Tracking Protection – automaticky se blokují domény, které zobrazují vložený obsah alespoň na třech různých webech. Síto tedy zachytilo třeba Facebook widgety, různé analytické systémy a také reklamní outsourcingové služby v čele s AdSense od Googlu

Faktická legitimizace AdBlocku

Jak se proti tomu budou moci bránit zadavatelé reklam a webmasteři? Těžko. Pokud nebudou chtít přijít o statistická data a reklamu, a pokud se princip tohoto „cross-site“ blokování obsahu rozšíří i do Firefoxu a nastaveni.pngChromu, jedinou cestou bude buď přenesení takového obsahu na server provozovatele (reklama se bude načítat ze stejné domény jako vlastní web), nebo dvojnásobné vnoření cizího obsahu.

Kód reklamy, AdSense či počítadla Toplist by se v tom druhém případě mohl načítat třeba v rámci flashového objektu, který bude hostovaný na webu provozovatele. Takový objekt tedy kontrolou na „cross-site“ HTML projde, nicméně sám o sobě už bude moci načítat data z cizích webů. Adobu nebo Silverlightu by se taková představa jistě mohla zalíbit.

Tracking Protection zavede v příští verzi Firefox a možná i Chrome, v zámoří se pak dokonce diskutuje o tom, jestli by tuto funkci neměly automaticky nabízet všechny webové prohlížeče na tamním trhu.

Samozřejmě můžete namítnout, že toto vše už dnes zvládne běžný AdBlock a jemu příbuzné doplňky, IE9 je však prvním velkým prohlížečem historie, který takovou úroveň blokování nabízí sám o sobě a AdBlock tím fakticky legitimizuje.

Surfaři budou jistě rádi, majitelé webů se teď ale mohou začít obávat...


Verzi pro 32-bitový Windows 7 si můžete stáhnout z Gigamanie. Další verze pak najdete na webu Internet Exploreru 9 . Jak už dobře víte, IE9 není dostupný pro Windows XP a další stárnoucí systémy rodiny Windows NT.

stáhnout program Internet Explorer 9 Licence: freeware, 18 MB
Autor: Microsoft
Web programu: windows.microsoft.com


Srovnávací testy výkonu a podpory standardů si zaslouží samostatný článek, o tom tedy zase příště.

Diskuze (165) Další článek: Mareš s exkrementem v ruce? Stojí za tím CZ.NIC

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,