Internet Explorer 9: komu se teď budeme smát?

Microsoft včera představil první betaverzi Internet Exploreru 9. Ta přináší změnu několika dosavadních koncepcí a samozřejmě i nové funkce. Toto je první seznámení.

Možná si ještě pamatujete na projekt Gazelle. Mluvilo se o něm jako o nástupci Internet Exploreru, který v průběhu verzí 4 až 8 ztratil obrovský kus slávy, renomé a nakonec i nezanedbatelnou část tržního podílu. Sečteno a podtrženo, IE přestal být sexy a roli vyladěného prohlížeče postupně převzal Firefox. Před čtyřmi lety se skutečně zdálo, že do roka a do dne Firefox všechny smete z povrchu zemského a nastane věčný klid. Pak ovšem přišel Chrome a začala se měnit také Opera. Firefox dostal silné soupeře a jeho dříve neohrožený růst se prakticky zastavil.

Microsoft na prohlížeči vždy šetřil

No dobrá, ale co Microsoft? Jak je možné, že se jedna z nejbohatších firem světa spokojí s tím, že v průběhu deseti let klesla prestiž Internet Exploreru až na samotné dno? Jistě, v korporátní sféře a v běžných domácnostech bez geeků je IE prakticky neohrožený a ke všemu, za prohlížeč se prostě neplatí. Pokud v této oblasti tedy nebude velikán z Redmondu jedničkou, obrazně řečeno nepřijde ani o dolar. Pro Mozillu a Operu je naopak důležité každé procento tržního podílu, úspěch na trhu s prohlížeči je totiž pro oba otázkou života a smrti.

ie9 SA.png
Microsoft proměnil uvedení IE9 ve velkou slávu, přitom se jednalo „pouze“ o betaverzi

No dobrá, Microsoft už ale nejsou jen ti pomyslní „softies“ – firma roky hlásá, že chce proniknout i do světa webových služeb a cloud computingu a zde už o prohlížeč jde. Ostatně z úplně stejného důvodu do těchto vod vstoupil i Google. Živí ho reklama, vlastní prohlížeč by tedy ani nepotřeboval. Pak ale začal chrlit náročné služby vyžadující rychlý Javascript, a tak to pánové z Mountain View zkusili. Selský rozum praví: když si může nejlepší programátory koupit Google, proč by to nemohl udělat mnohem bohatší Microsoft?

Jak to všechno začalo

Zpátky ke Gazelle – nikdy nespatřila světlo světa, zůstala na papíře, každopádně už tehdy Microsoft slíbil příchod moderního prohlížeče, který bude v mnohém fungovat jako operační systém, který se skládá z desítek různých izolovaných procesů, které žijí vlastním životem. Studie dostala zelenou a loni na podzim se Microsoft poprvé pochlubil s IE 9. Byl to tehdy teprve mladičký koncept, věděli jsme ale, že tentokrát to bude přeci jen trošku jiné – žádné nové logo nebo funkčnost, kterou beztak nikdo nepoužije (WebSlices z IE8 atd.), ale skutečně úplně překopané jádro a snad i uživatelské rozhraní.

ie9 zive.cz.png
Internet Explorer 9 a naše titulní stránka

Následující půlrok vývoje Internet Exploreru 9 jsme na Živě.cz detailně sledovali. Přeskočím tedy nyní toto rušné období a vrátím se do současnosti. V několika odrážkách ale ještě připomenu ty nejdůležitější události včetně odkazů na články.

Není to jen ledajaká Beta, je to změna uvažování

Polovina září je očividně magické datum. Twitter představuje nové rozhraní, Facebook se loučí s IE6, Google svět seznamuje s instantním vyhledávačem, továrny v Asii chrlí do Evropy nové telefony, stejně tak Apple a do toho všeho zasáhl i Microsoft a s velkou pompou představil první veřejnou betaverzi Internet Exploreru 9. Dvousloví „velká pompa“ je zde velmi důležité, toto totiž Microsoft nikdy nedělal. Teprve nyní ovšem pochopil, jak důležitý dnes webový prohlížeč je a jak důležité je ho co nejdříve prodat – surfaři jsou mnohem více rozmlsaní než kdysi. Uvedení IE9 v San Franciscu skutečně připomínalo představení nového produktu se vším všudy a už ve chvíli úvodní keynote bylo k dispozici několik desítek jazykových verzí včetně češtiny. Přitom se stále jedná „pouze“ o betaverzi, zkušební produkt, který se bude dále vyvíjet. Microsoft ovšem procitl z letargie, a jak se zdá, začal lít miliony dolarů tím správným směrem.

ie9 nova stranka.png
Stránka nového panelu nabízí seznam nejčastěji navštěvovaných webu včetně indikace
Můžete odtud otevřít naposledy zavřené panely nebo klidně i celé relace (okno se všemi panely)

Internet Explorer 9 Beta 1 budeme v průběhu příštích týdnů detailně zkoušet -- ostatně jako mnoho z vás, jistě se tedy najde čas i na větší srovnání s konkurencí a výkonnostní testy. Dnes pouze v několika bodech sepíšu, co je vlastně nového a v čem má zatím IE9 proti konkurenci jednoznačně navrch (ano, skutečně má). Pokud jste četli celý půlroční seriál věnovaný IE9, bude to pro vás v mnoha případech pouze rekapitulace.

Není to záplata Internet Exploreru 8

Internet Explorer 9 není záplatovaný Internet Explorer 8. Je to zcela nový prohlížeč s novým javascriptovým jádrem. A jelikož je dnes internetová obec vzdělanější než před lety a žádá si fakta, jádro se jmenuje Chakra. Javascript je základem každé současné webové služby a ajaxu, je tedy důležité, aby bylo jeho zpracovávání co nejrychlejší. Průměrný uživatel Windows Vista a Sedmiček má počítač vyzbrojený 2,42 CPU jádry (zdroj: Windows Experience Index). Proč z nich tedy nevytáhnout maximum? Chakra využívá této lichotivé statistiky a zatímco v prvním jádře se zpracovává běžná činnost prohlížeče, v tom druhém se Javascript neustále překládá do strojového jazyka. Právě díky tomu si jarní testovací verze IE9 tak výrazně polepšily v populárním testu SunSpider. V současné chvíli je papírově lepší pouze Chrome 6+ a Opera.

sunspider.png
Výsledky SunSpider se od začátku srpna nezměnily
IE9 Beta používá stejné jádro jako Developer Preview 4

Akcelerace jako nové náboženství

Symbolem Internet Exploreru 9 je ale především akcelerace pomocí GPU čipu na grafické kartě. Celé jaro jsem si ve skrytu duše říkal, že je to sice pěkná funkce „na efekt“, pro běžné surfování ale prakticky k ničemu. Akcelerovaný Twitter nebo titulní stránka Živě.cz totiž dopadnou úplně stejně i bez akcelerace. K čemu tedy akcelerovat, když svět webových multimédií beztak okupuje Flash? HTML5 se bez akcelerace neprosadí.

Velkou část multimédií na webu tvoří reklama. To je prostě fakt. A teď si představte, že by se vykreslovala pomocí SVG nebo Canvas z HTML5. Rázem byste milovali ten pomalý a procesorově náročný Flash Player. Když jsem ovšem viděl podobné weby, kde bylo vše vytvořené právě pomocí HTML5 a o chod se postaral akcelerovaný prohlížeč, vše bylo úplně jinak. Procesor nebyl zahlcený, na stránce běželo několik různých izolovaných procesů a já měl pocit, že prostě koukám na další povedenou stránku, která používá Flash Player, nebo Silverlight. Vše přitom bylo od <body> do </body> čisté HTML5 a Javascript.

ie9 a akcelerace.png
Jedna z partnerských aplikací: prakticky nepoznáte, že není napsaná pro Flash Player

Internet Explorer 9 akceleruje celý životní příběh stránky od vykreslení textů až po sestavení stránky v okně prohlížeče, který je zase akcelerovaný kompozitorem Windows Aero. Teď je přesně řada na připomínky, že takové Safari je akcelerované dokonce už od čtvrté verze a akceleraci rozumí také Firefox 4 a Chrome 7. Problém je v tom, že konkurence zatím používá pouze částečnou akceleraci (zpravidla akceleraci textů pomocí Direct2D), zatímco IE9 žene přes GPU prakticky vše. V dostupných testech tedy zatím nemá relevantního soupeře a z pohledu grafického výkonu je jasnou jedničkou.

A co spotřeba? Nesežere akcelerovaný IE9 více energie?

Samozřejmě zůstává otázkou, jak se akcelerace podepíše na spotřebě energie u notebooků. Jason Weber, šéf IE týmu pro výkon, mi potvrdil, že starší grafické čipy skutečně mohou mít problém, u těch současných by se ale naopak měla inteligentní energetická politika čipsetu postarat o to, aby byl v akcelerovaném prostředí prohlížeč dokonce o něco úspornější, než když se vše požene přes základní procesor počítače. Uvidíme, co ukážou skutečné testy. V souvislosti s akcelerací jsem se Webera zeptal ještě na starší počítače s Windows Vista, nicméně bez Windows Aera. I ty si s Internet Explorerem poradí, i když skutečný výkon už může opravdu klesnout.

Proč IE9 nepojede na XPčkách?

A tím to končí a přichází technologická bariéra. Internet Explorer 9 nebude nikdy rozumět Windows XP. Není to otázka strategického rozhodnutí, ale naopak otázka praxe. Internet Explorer 9 díky podpoře více jader a hloubkové akceleraci používá takové subsystémy operačního systému, které prostě Windows XP nezná. A pak je tu vlastně ještě jedna věc. Internet Explorer 9 bude natolik napojený na grafické prostředí Windows Aero, že by byl jeho kolega pro Windows XP (kde žádné Aero není), poměrně funkčně omezený. IE prostě není multiplatformní prohlížeč a v tomto kontextu je Windows XP už skutečně odlišný operační systém.

Uživatelské rozhraní ve jménu Windows Aero

A to už na řadu přichází další z šéfů vývoje Internet Exploreru, Rob Mauceri. Ukázal nám, v čem spočívá vylepšené uživatelské rozhraní. Designéři šli na první pohled ve šlépějích Chromu, Opery 10 a Firefoxu 4. Devítka bude mít stejný jednoduchý a okleštěný design – snad jen mohli ještě více ubrat z horního rámu a stránka by získala zvláště v celoobrazovkovém režimu dobrých deset-dvacet pixelů k dobru. Ostatně i šéf vývoje Dean Hamachovitch mi potvrdil, že IE9 vznikla tak, že ze staré Osmičky prostě sebrali vše, co se dalo. Devítka skutečně působí spartánsky, podle průzkumu Microsoftu totiž minimum surfařů používá třeba řádek s oblíbenými stránkami a další smetí. Vše ve výchozím stavu zmizelo.

srovnani ui.png
Pokud vám jde především o prostor věnovaný stránce, IE9 je na tom dokonce lépe než Chrome

A ještě jeden statistický údaj Microsoftu: sice nikdo nepoužívá řádek s oblíbenými záložkami, majitelé Vist a Sedmiček si ale zase náramně rychle zvykli na „snap“ a „dock“ – vylepšený panel z Windows 7. Pokud tedy z nového IE9 vezmete jeden panel a myší ho přetáhnete mimo okno k okraji obrazovky, osamostatní se, přilepí se k okraji a vyplní polovinu obrazovky. Okno zároveň můžete myšákem opět přenést do toho původního a vše se zase seskupí. Tuto obousměrnou přetahovanou s panely zvládne i Chrome, přilepování k okraji obrazovky ale zatím jen IE9. Nově si můžete libovolné stránky vložit do menu Start. Zde zase IE připomíná Firefox a jeho funkci Prism.

snapping.png
Panel můžete vytáhnout ze stránky a umístit na plochu jako další okno
Pokud bude uvnitř video, nezasekne se a nerestartuje, jak je tomu v mnoha případech u dalších prohlížečů

Okno s takovou stránkou bude mít jeho ikonu a to i v hlavním panelu. No a do třetice, vývojáři dostávají volnou ruku k napojení svých aplikací na hlavní panel Sedmiček. Pokud tedy někdo vytvoří třeba stránky s hudebním přehrávačem, návštěvník bude moci ovládat přehrávač i z kontextové nabídky najetím myši na ikonu prohlížeče v hlavním panelu. Stejné API mají už rok k dispozici i vývojáři desktopových aplikací, tentokrát se tedy mohou zapojit i weboví kodéři. A příklad? Představte si třeba internetové rádio, kterému hlasitost snížíte přímo z hlavního panelu bez potřeby maximalizovat celé okno.

zastupce.png  twitter.png  twitter.png
Zástupce stránky v nabídce Start, spuštěná stránka s vlastní ikonou a rozšířené funkce ovládání přímo z hlavního panelu -- v tomto případě elegentní ovládání Twitteru

Komu se teď budeme smát?

Internet Explorer 9 Beta 1 přináší obrovské množství změn v nitru. V tomto směru se nejedná „jen“ o novou verzi, ale skutečně o zcela nový produkt – projekt, který s IE 8 nebo (nedej Bože) dokonce s IE 7 a IE 6 nemá prakticky nic společného. Nejde ale samozřejmě pouze o výkon. IE9 rozumí webovým standardům a v obrovské míře zavádí podporu HTML5. Včera večer jste se pak mohli konečně podívat i na to, jak vlastě bude nový prohlížeč vypadat.

naseptavac.png  panel.png 
IE9 používá stejně jako Chrome jeden řádek na adresy i vyhledávač s našeptávačem,
který můžete snadno přepínat třeba mezi Googlem nebo Wikipedií. Na druhém obrázku
pak jednotný systém nových hlášení (pro uložení hesla, stažení souboru aj.)

Z publika nakonec při představení v San Franciscu padla asi ta nejdůležitější otázka. Vývoj nové verze IE trvá Microsoftu zpravidla roky, zatímco Opera a Chrome (a brzy snad i Firefox) chrlí verze plné novinek i několikrát ročně. Dean Hamachovitch se dušoval, že Devítka vše změní a za důkaz si vzal dosavadní frekvenci vydávání IE 9 Developer Preview verzí. Od jara až do poloviny léta jich vyšly celkem čtyři a skutečně nepřinášely pouze kosmetická vylepšení. Představa, že snad začne Microsoft chrlit nové verze stejně rychle jako ostatní, je ovšem také iluzorní. Minor verzování (9.1, 9.2, 9.3 atd.) nemá u Microsoftu tradici, na další verzi si tedy počkáme nejspíš opět dva roky.

Microsoftu se první krok povedl. Nebyl tak těžký, šlo pouze o srovnání tempa s konkurencí. V příštích měsících bude mít za úkol přesvědčit komunitu, že IE už nepatří do starého železa a umí v podstatě to samé co konkurence – mnohdy i mnohem lépe (akcelerace a grafický výkon).

Napadá mě jediná možná otázka. Komu se teď proboha budeme smát, pakliže se mu to podaří?


Internet Explorer 9 Beta si můžete stáhnout z webu Microsoftu

Jedná se o testovací verzi, která přepíše stávající Internet Explorer

Diskuze (197) Další článek: Fujitsu chystá vylepšenou technologii pro bezdrátové nabíjení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,