Internet Explorer 9: Bude skutečně tak rychlý?

Internet Explorer přichází s novým javascriptovým enginem, který si rozumí s vícejádrovými procesory. Je ale skutečně tak rychlý? Změřili jsme ho a porovnali s konkurencí.

Před dvěma týdny jsem na svém počítači měřil rychlost Opery 10.5 a stabilního a vývojového Chromu. Krátce na to ale Microsoft představil velmi rané základy svého nového prohlížeče Internet Explorer 9, a tak nebylo zbytí.

Testování čehosi, co má k hotovému produktu ještě takový kus cesty, nemám zrovna moc v oblibě, z JS benchmarkingu se totiž pomalu stává marketingový nástroj. Čas od času tedy webem prolétne jízlivá poznámka, že někteří výrobci své prohlížeče upravují, aby uměle dosáhly vyššího skóre v Acid3 testu a pomalu i v oblíbených javascriptových benchmarcích SunSpider, V8 nebo Dromaeo. Zvláště jedno z dílčích testování Dromaeo vypadá docela podezřele. O tom ale až později.

Javascript si rozumí s více jádry procesoru

Microsoft tedy zveřejnil program Internet Explorer Platform Preview. Tím by to ale skončit nemělo, v příštích týdnech a měsících bychom se totiž měli dočkat dalších testovacích sestavení, jejichž výkon se (snad) bude postupně zlepšovat. Co přináší Devítka nového, nebo spíš co přinese nového, jste si mohli přečíst v samostatném článku, dnes se tedy zaměřím na Javascript a na benchmarky. Sice jsem o odstavec výše napsal, že v této fázi vývoje nejsou příliš věrohodné, výsledky pro SunSpider ale s předstihem oznámil i samotný Microsoft.

Internet Explorer 9 přinese zcela nové javascriptové jádro. Jmenuje se Chakra a doplňuje vykreslovací jádro Trident. Jen zrekapituluji, že skriptovací jádro se stará o zpracovávání Javascriptu, zatímco to vykreslovací – renderovací o samotné sestavení stránky do konečné podoby. Výhoda Chakry oproti předchozím verzím spočívá v tom, že umí předávat specifické úlohy grafickému čipu pro hardwarovou akceleraci a za druhé umí chytře využívat vícejádrového prostředí. Laicky řečeno, skript na stránce, který svým rozsahem a složitostí u těch nejnáročnějších webových aplikací odpovídá běžnému desktopovému programu, zpracuje jedno jádro procesoru, zatímco to druhé se bude věnovat samotnému prohlížeči. Surfování by tak mělo být s devítkou plynulejší, rychlejší a se svižnými odezvami bez čekání. Rychlost načítání webového kódu z internetu ale samozřejmě Microsoft zlepšit neumí.

srovnani.png
SunSpider test pro populární webové prohlížeče zpracovaný autory IEBlogu
Všimněte si pokroku dvou verzí IE9 z podzimu a března (zeleně) – pokud by vývojáři udrželi tempo,
do léta v SunSpideru překonají Safari.

A jak to tedy dopadlo?

A teď už k praktickým zkouškám. Platform Preview prohlížeče si ještě neporadí se všemi mechanizmy včetně DOM API pro dynamickou konstrukci webové stránky, některé javascriptové benchmarky v něm tedy nespustíte. Věnoval jsem se tedy pouze základním javascriptovým testům SunSpider, V8 Benchmark a v omezené míře i testu Dromaeo – konkrétně balíku Dromaeo JavaScript Tests, který se skládá z šesti dílčích testů, které měří rychlost práce s poli, rychlost dynamického generování JS kódu – eval, rychlost maticí a matematických transformací, Base64 kódování, rychlost práce s řetězci a regulárními výrazy, které patří k těm nejnáročnějším úlohám.

rychlost javascriptu.png
Absolutní hodnoty odpovídají konkrétní hardwarové konfiguraci, operačnímu systému a aktuální situaci,
podstatné jsou jejich poměry a pořadí. Konečné hodnoty jsou průměrem třech opakovaných testů každého benchmarku

V testu SunSpider Internet Explorer 9 PP konečně převálcoval konkurenci – aktuální verzi Firefoxu 3.6 i pomalu stárnoucí Operu 10.1. Nepřekonal pouze webkitové prohlížeče Chrome a Safari (verze pro Windows) a samozřejmě novou Operu 10.5, která v současné době prakticky nemá soupeře. Všimněte si, že si podle tohoto testu poradí IE9 s javascriptovým kódem až 6,5x rychleji než aktuální Osmička. To je výborný a poměrně slibný výsledek.

V testu V8 od Googlu si Devítka vede ještě o kus lépe než Osmička, opět překonala Firefox 3.6, rozdíly oproti webkitovým prohlížečům a Opeře jsou ale už generační. Tady zatím očividně nepomůže ani práce s více jádry procesoru. Mějte ale na paměti, že se nejedná ani o RC, ani o Betu a dokonce ani o Alpha verzi. Takže za rok tato čísla mohou vypadat ještě lépe.

Záludný Dromaeo

I v posledním a nejnáročnějším testu Dromaeo Internet Explorer 9 PP pokořil Firefox 3.6, vzájemné rozdíly jsou ale už poměrně malé včetně Safari. Příliš nedosažitelný dokonce není ani aktuální Chrome 4.1. Ovšem co ta Opera a vývojový Chrome 5? Jejich úprk ve výsledcích je tak výrazný, že se mnozí na webu ptají na kvalitu výsledků. A to se už dostáváme k otázce, zdali se nejedná o chybu v samotném testu Dromaeo, nebo o optimalizaci prohlížečů na tento benchmark. V pěti ze šesti dílčích testů se totiž jak Opera 10.5, tak Chrome 5 příliš nelišily od zbytku, v testu regulárních výrazů (Regular Expressions) ale dosahovaly řádově mnohem lepších výsledků. Přitom právě na tomto testu se většina ostatních prohlížečů docela pěkně zapotila.

Ať už je na tom jeden z dílčích testů benchmarku Dromaeo jakkoliv, nic to nemění na relativních poměrech. Podstatné je totiž to, že se Internet Explorer pomalu vrací do hry a do budoucna by nemusel plnit roli „nejpomalejšího referenčního prohlížeče na trhu“. Správným krokem je také jeho nekompatibilita s Windows XP. Microsoft v tomto směru v mnoha ohledech začal na zelené louce a za minulostí udělal tlustou čáru.

Javascriptové testování je v každém případě jen matematickým modelem – teoretickou nelineární hodnotou pro účely alespoň nějakého měřitelného srovnání s ostatními. O tom, jestli si nový Internet Explorer získá své fanoušky, rozhodne vedle rychlosti také podoba uživatelského rozhraní, stabilita a systémové nároky. Uvidíme za rok, možná dříve.

stáhnout program Internet Explorer 9 Preview 7 Licence: freeware, 17 MB
Autor: Microsoft
Web programu: ie.microsoft.com


Diskuze (74) Další článek: Google.cn skončil, vyhledávač se přestěhoval do Hongkongu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,