Internet Explorer 8: akcelerátory a webové výstřižky

Nový Internet Explorer 8 přinesl zajímavé funkční vylepšení v podobě akcelerátorů a webových výstřižků. Co jsou zač a jak je vytvořit? +ANKETA: jaké byste chtěli akcelerátory?

Někdy si potřebujeme na nějakou webovou stránku jen „odskočit“, ale otevírání celého webu v novém okně zbytečně zdržuje. Internet Explorer 8 tuto situaci řeší hned dvěma způsoby: akcelerátory a webovými výstřižky, tzv. Web Slices. S těmito novými funkcemi nemusíte kvůli drobné informaci otevírat celou webovou stránku.

Akcelerátory

Pokud v Internet Exploreru 8 označíte nějakou část textu, zobrazí se vedle zobrazené oblasti modrá ikona. Ta je přístupem k akcelerátorům, které dokážou s obsahem označeného textu dále pracovat. Pokud se jedná o adresu, zobrazí ji na mapě v náhledovém okně, pokud o cizí slovo, zobrazí jeho překlad, u produktu můžete okamžitě shlédnout nabídky na eBay apod. Akcelerátorů existuje již dnes celá řada a další přibývají.

Jak se pracuje s akcelerátory si můžete prohlédnout na videu:

VIDEO: 1377 'Internet Explorer 8 - akcelerátory' 

Akcelerátory vyřizují svou funkci přímo v kontextové nabídce zobrazené po kliknutí na onu modrou ikonu. Nemusíte tedy kvůli rutinním odskokům na některé weby otevírat celé stránky, ale pouze si rychle necháte zobrazit potřebnou informaci. Aktuální stránku přitom nemusíte zavírat nebo překrývat.

IE8_10.jpg IE8_11.jpg IE8_12.jpg
Rychlý pohled na mapu • jeden z mála českých akcelerátorů v praxi – překlad slov • správa akcelerátorů

Akcelerátory vytváří administrátoři webových stránek, na kterých mají být umístěny. Jedná se o pár řádků kódu a obejdete se bez znalosti nějakého složitého programování. Pokud vlastníte nějakou webovou službu, potřebujete vytvořit speciální XML soubor, který odpovídá standardu OpenService. Na webové stránce pak už stačí umístit jen kus Javascriptu, který prohlížeč informuje, že nabízíte vlastní Akcelerátor a Internet Explorer jej bude moci zaregistrovat. Nepotřebujete ovládat žádné složité programovací techniky.

TIP: podívejte se na videonávod, jak vytvořit Akcelerátor (slovensky)

IE8_08.jpg IE8_09.jpg
Po označení textu se objeví modrá ikona • nabídku na eBay vidíme hned v kontextovém menu

Webové výstřižky

Další novinkou jsou webové výstřižky zvané Web Slices. Části stránek s nejdůležitějšími informacemi je možné „vystřihnout“ a umístit do lišty s oblíbenými záložkami. Po kliknutí na takový odkaz se nezačne v panelu načítat celý web, ale v malém plovoucím okně se zobrazí jen výstřižek s aktuálními daty. Až po případném druhém kliknutí se dostanete na daný web.

Jak se pracuje s Web Slices si můžete prohlédnout na videu:

VIDEO: 1378 'Internet Explorer 8 - Web Slices'

Web Slice najdete na stránce jednoduše – po přejetí myší se oblast výstřižku zvýrazní zeleným rámečkem a objeví se zelená ikona, podobně jako u akcelerátorů. Tři webové výstřižky pro Internet Explorer 8 máme také na Živě, a to pro oblast aktuálních článků a bleskovek, panel s posledními články z blogů a panel s posledními příspěvky ve fóru a v poradně.

IE8_03.jpg IE8_04.jpg IE8_05.jpg
Web Slices na webu najdete snadno podle zelených terčíků – ty najdete buď přímo na stránce nebo v nástrojové liště

Webové výstřižky si bohužel nemůže uživatel definovat sám, opět je to práce pro administrátory webu. Vyrobit si vlastní Web Slice není nic složitého. Jedna webová stránka bude obsahovat samotný kód výstřižku a na cílové stránce pak stačí pomocí mikroformátového kódu hAtom, což je ale ve skutečnost zcela běžné HTML, vytvořit jakýsi popisovací kód, který prohlížeči řekne, kde se nachází webová stránka pro výstřižek, jak často se má obnovovat a programátor může případně nastavit i další parametry.K tvorbě Web Slice výstřižku si vystačíte se základní znalostí HTML a CSS.

TIP: podívejte se na videonávod, jak vytvořit Web Slice (slovensky)

IE8_06.jpg IE8_07.jpg
Stačí kliknout na ikonu a výstřižek se přidá na panel • aktuální titulka Živě.cz stále k dispozici

Vyhledávání v IE8

Také vyhledávání je v Internet Exploreru 8 vyřešeno tak, aby uživatel nemusel opouštět aktuální stránku, aby navštívil vyhledávač. To ale není nic nového, okénko pro vyhledávání vedle pole s adresou měla i starší verze Internet Exploreru, samozřejmostí je i ve Firefoxu.

V Internet Exploreru 8 je rychlé vyhledávání ještě zkombinováno s akcelerátory. To znamená, že po označení textu na stránce a zobrazení modré ikony s akcelerátory vidíte v seznamu také předdefinované vyhledávače. Stačí vybrat a kliknout, označený výraz se v novém panelu vyhledá.

Dostupné vyhledávače můžete sami přidávat a spravovat. Novinkou Internet Exploreru 8 je možnost zobrazení podrobnějších informací k výsledkům hledání, včetně obrázků. Funkce s názvem Visual Search Suggestions je už ale opět pod patronátem administrátorů webu.

IE8_01.jpg IE8_02.jpg
Visual Search Suggestions – základní výsledky hledání už v náhledu, a to včetně obrázků, jsou-li k dispozici • případně vodítko ke konkrétnějšímu zadání dotazu

Více českých akcelerátorů a Web Slices

Nový Internet Explorer 8 je již dostupný ve finální verzi a postupně u uživatelů začne nahrazovat verze předchozí. Je ale docela škoda, že akcelerátorů a webových výstřižků zatím není na českých webech mnoho. Oficiálně jsou dostupné zatím jen čtyři ryze české akcelerátory:

  • Mapy.cz – vyhledání označeného textu na mapách, včetně náhledu (instalovat)
  • Slovník Seznam.cz – překlad označeného slova prostřednictvím slovníku Seznamu. K dispozici jsou překlady do/z angličtiny a do/z němčiny. (instalovat)
  • Slovník Lingea – slovník překládající z angličtiny do češtiny na základě slovníku Lingea (instalovat)
  • Slovník cizích slov – pomůže s neznámými výrazy (instalovat)

Kromě toho existuje celá řada akcelerátorů pro světové weby. Jejich přehlednou galerii najdete zde.

 


 

ANKETA: Jaké další akcelerátory byste na českých webech ocenili? Napište nám zde. Vaše požadavky předáme provozovatelům webů a navíc můžete vyhrát atraktivní ceny od Microsoftu.

 


 

Diskuze (40) Další článek: 11 Kritérií pro výběr nejvhodnějšího ERP systému

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,