Internet Explorer 10 zamíří na Windows 7

Microsoft nakonec představí Internet Explorer 10 i pro Windows 7. Nová verze byla zatím dostupná pouze pro Windows 8 a Microsoft doposud o dalších verzích systému neřekl ani slovo. To se však nyní mění, na IEBlogu se totiž objevilo oficiální potvrzení, že zkušební verze IE 10 Preview pro Windows 7 by měla být k dispozici v polovině listopadu. Finální verze pak přijde o něco později po patřičných testech komunitou.

Windows 10 přináší opět lepší podporu HTML5 a vyšší výkon. V testu HTML5test obdrží příští Internet Explorer 320 bodů, zatímco jeho aktuální verze 9 pouze 138 bodů. Takový Chrome 22 nicméně na druhou stranu získá 434 bodů.

windows 8 internet explorer 10.png
Internet Explorer 10 na jarní verzi Windows 8

Tato čísla ale nemůžeme porovnávat běžnou aritmetikou, je totiž třeba se podívat na konkrétní oblasti, kde IE 10 ztrácí oproti konkurenci. Obsahuje například jen videokodek H.264 a ignoruje Ogg Theora a WebM. Nicméně H.264 je dnes standardem mobilního a internetového videa, čili tento nedostatek nebude trápit drtivou většinu uživatelů. No a ti ostatní mohou podporu těchto formátů a kodeků snadno doinstalovat z webů třetích stran. Podstatnější slabinou může být současná ignorace podpory WebGL aj.

Chybí pokorčilejší uživatelské funkce

Spíš než podpoře nových technologií by se ale mohl příliš jednoduchý IE věnovat dnes zcela běžným funkcím jako synchronizaci záložek a dalších údajů napříč prohlížeči nebo třeba alespoň elementární podpoře uživatelských skriptů Greasemonkey, které mohou citelně rozšířit možnosti a podobu webových stránek a aplikací.

Diskuze (96) Další článek: The Pirate Bay je plně virtuální a chráněný před policejní razií

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,