Internet bude řídit soukromá nezisková organizace.

Bylo to ve druhé polovině 60. let, kdy byly položeny základy Internetu; začalo to živou demonstrací...
Bylo to ve druhé polovině 60. let, kdy byly položeny základy Internetu; začalo to živou demonstrací při jedné konferenci ve Spojených státech. V roce 1968, kdy došlo k okupaci tehdejšího Československa, vláda USA vyhlásila širokou podporu novým technologiím a Internetu, který měl fungovat jako rychlé propojení mezi vládními institucemi, vysokými školami, výzkumnou základnou technologických firem a armádou. Tehdejší vláda Spojených států si moc dobře uvědomila, jakou strategickou výhodu rychlý přenos informací znamená. Železná opona se pro nás ještě více sevřela; mezi embargované technologie patřil, jak jinak, také Unix.

Opony padají

Koncem 80. a začátkem 90. let proběhla řada diskusí o tom, zda má být Internet využíván komerčně - vědátoři si nechtěli připustit, že je vždy něco za něco, a že to první něco stojí peníze daňových poplatníků. Hon za komerčním využitím Internetu je dnes samozřejmostí. Vláda Spojených států již před časem vyhlásila heslo, že každý žák bude v roce 2000 k Internetu připojen. Larry Ellison a Bill Gates vydávají ze svých kapes statisíce dolarů na připojení škol a veřejných knihoven. V současné době nejvíce podporuje využívání moderních technologií a Internetu viceprezident Al Gore.

Internet se již brzy využíval v Evropě a po pádu železné opony také u nás. Od roku 1992 je ve Spojených státech mnohem rychlejší ekonomický růst, než ekonomové předpokládali. Toho se podařilo dosáhnout především díky elektronickému obchodování. Například Dell prodává přes Internet za více než 2 miliony dolarů denně, ještě více prodává přes Internet Cisco Systems, přes Internet se dnes prodá 20 % pizzy, 18 % veškerých letenek a 15 % květin.

Dnes je do Internetu připojeno na 60 milionů lidí; např. Oracle a Sun Microsystems ale věří, že díky širokému využívání sítí a nových technologií (Oracle 8 umí obsloužit desetitisíce uživatelů, technologii Java společnosti Sun představovat nemusíme), bude brzy miliarda uživatelů… S tím vším souvisí i prudký nárůst doménových jmen, které je zapotřebí efektivně spravovat.

Legislativní podpora pro řízení chodu Internetu

Vláda Spojených států proto hodlá podle dokumentu, kterým je tzv. "zelený papír", ustavit soukromou neziskovou organizaci, která by řídila celý internetový doménový systém (systém přidělování adres), protože celý Internet má být v USA zprivatizován. Tato nová firma má disponovat výkonnou mocí pro ustavení pěti nových nezávislých organizací, které budou podle "zeleného papíru" oprávněny ke spravování jedné z domén nejvyšší úrovně. V tomto dokumentu Bílý dům uvádí své návrhy na reformu správy jmenného doménového systému. Některé z nových domén v "zeleném papíru" uvedených budou pravděpodobně zahrnovat i domény obchodní.

Nová organizace by měla v budoucnu řídit registrace bloků internetových čísel, zodpovědnost za "autoritativní kořenový systém", řídit začleňování nových doménových jmen nejvyšší úrovně do kořenového systému, a pečovat o "ostatní technické parametry", které jsou potřebné pro připojení systému k Internetu.

Vláda Spojených států se bude podle "zeleného papíru" spolupodílet na "politice dohlížení, která má zabezpečit stabilitu, dokud nebude nově založená organizace stabilní." Tato organizace má být plně funkční nejdříve ke 30. září.

Zelený papír byl připraven po několikatýdenních pohovorech prezidenta Clintona s poradcem pro Internet, Irou Magazinerem, a představiteli Internetu a telekomunikačních organizací. Dokument je k dispozici na webových stránkách Bílého domu, aby bylo možno začlenit komentáře a doporučení veřejnosti.

Struktura a funkce nové organizace

Organizaci, jež bude řídit doménový systém Internetu, bude předsedat Rada zástupců. Ta bude složena z 15 členů a celá organizace bude sídlit ve Spojených státech. Dva členové Rady mají být voleni z řad techniků, dva z registračních oddělení doménových jmen, a tři z mezinárodních registrů doménových jmen. Sedm členů Rady bude zvoleno z řad držitelů obchodních značek a komerčních uživatelů Internetu. Organizace bude mít rovněž výkonného ředitele, který bude zvolen z této firemní komunity.

Tato organizace bude mít za úkol rozhodovat o tom, kolik nových doménových jmen nejvyšší úrovně přidělí, a kdo je bude spravovat. Organizace bude rovněž vydávat studii ohledně sledování úspěšnosti nových doménových jmen. Tato studie by měla být rovněž využita ke sledování a nahlížení na výkon nově připojených registrovaných účastníků. Studie by rovněž měla použita k určení levných a výkonných metod pro řešení sporů ohledně vlastnictví doménových jmen.

V současné době výlučně přiděluje domény nejvyšších úrovní, a to včetně .com, .net a .org, firma Network Solutions - ta samozřejmě svůj monopol ztratí. Network Solutions bude muset umožnit ostatním registračním místům registrovat nové jména typu .com přes sdílenou databázi. Toto má být dokončeno v říjnu 1998. 

Mohutný nástup obchodování přes Internet volá po univerzálním zákoníku

Jedna věc je umravnění poskytovatelů služeb, se kterým souvisí dohlížení nad doménami, druhou stránkou je položení zákonných základů pro elektronické obchodování.

Koncem ledna navštívil Českou republiku další ze dvou poradců prezidenta Clintona pro Internet. Jeho úkolem je přesvědčit vlády států, aby deregulovaly pokud možno vše, kromě legislativy. Pro Internet je totiž zapotřebí něco jako celosvětový univerzální Obchodní zákoník - jeho určitý výsek mohou dnes představovat předpisy pro elektronickou výměnu dat (EDI) mezi klienty a bankami.

Komerční využití Internetu dnes znamená konkurenční výhodu. Je jen na nás, zda se do tohoto procesu zapojíme. Bohužel to nezávisí jen na těch, kteří progresivní technologie potřebují; především je zapotřebí zlomit ignorantský přístup těch, kteří žijí z našich daní. Internet to už dnes není.

Váš názor Další článek: Auta přes Internet? Zejména použitá!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,