Internet 2001: Nic se nemění

Podle Českého Telecomu budou příští rok zachovány výhodné tarify za Internet, podle ostatních se na nevýhodných sazbách za přístup k Internetu nic nemění.
Podle Českého Telecomu zůstanou příští rok zachovány zvýhodněné sazby za přístup k Internetu, podle ostatních zůstanou zachovány nevýhodné sazby za přístup k Internetu.

Jednání o tom, jaká bude podoba internetových tarifů, mezi českým Telecomem a zástupci českých poskytovatelů připojení k Internetu uvázla na mrtvém bodě. Poskytovatelé se snažili tlačit na Český Telecom i lobovat v parlamentu, nicméně čím dál více bylo zřetelné, že z velké části již jde o konkurenční boj firem, které budu spolu bojovat na společném trhu.

Hlasitě byla přijata nejvíce zpráva OECD, která poskytla munici oběma stranám. Poskytovatelé si vzali za hlavní argument cenu připojení z hlediska kupní ceny, kde jsme na posledních místech, Telecom zareagoval údaji ze stejného průzkumu, kde máme mimo špičku jeden z nejlevnější Internetů.

Po tom, co Český Telecom představil svůj plán tarifikace běžných telefonních hovorů, byla logicky netrpělivě očekávána nová podoba internetových tarifů. Vzhledem k tomu, že se u nových tarifů přešlo z impulsové na minutovou tarifikaci a s tím se spojilo i zvýšení cen za hovory, čekalo se ve střehu, s čím Telecom přijde.

Nová podoba tarifu Internet 2001 je minutovou variantou dříve impulsové tarifikace. Časové rozestupy impulsů i jejich výše zůstaly zachovány, jen se místo impulsů počítá v sekundách. Neplatí se jen za protelefonované sekundy, platí se jako postaru zahájený časový úsek.

Protože výše a struktura cen připojení na Internet zůstává nezměněna, bude používání služby "Přenos tarifních impulzů - 16 kHz" a "Doplňková služba Informace o poplatku - AoC" ve stávající podobě a bez jakékoliv úpravy tarifikačního zařízení poskytovat přesný údaj o ceně spojení tak, jak tomu bylo doposud.

Pásmo Cena (Kč)
V I. Časovém pásmu služby INTERNET 2001 se započítává během prvních 360 sekund za každých započatých 120 sekund a dále za každých započatých 180 sekund

2,60
V II. Časovém pásmu služby INTERNET 2001 se započítává za prvních (i započatých) 120 sekund, po uplynutí 120 sekund spojení se započítává za každých započatých 390 sekund

2,60
V III. Časovém pásmu služby INTERNET 2001 se započítává za prvních (i započatých) 290 sekund, po uplynutí 290 sekund spojení se započítává za každých započatých 750 sekund 2,60
Přehled časových pásem:
  • Pásmo I (Špička) 7.00 - 17.00 (pouze v pracovních dnech)
  • Pásmo II (Slabý provoz) 17.00 - 19.00 (pouze v pracovních dnech)
  • Pásmo III (Nejslabší provoz) 19.00 - 7.00 (v pracovních dnech), 24 hod. denně (víkendy, svátky)
Mám-li hledat na tarifu 2001 něco pozitivního, tak jistě to, že není zatížen započtením vlivu inflace, jak je často zdůvodňováno zdražení. Jisté ale je, že na (ne)podpoře českého Internetu Českým Telecomem se pro příští rok nic nemění.
Diskuze (26) Další článek: Slovník hospodář

Témata článku: , , , , , , , , ,