Intergraph stále trpí ztrátami: lze to vůbec léčit?

Pokolikáté je Intergraph za sebou ve ztrátě? Raději nebudu ani počítat; podívejme se, zda se alespoň blýská na lepší časy.
Americká firma Intergraph, jeden z průkopníků v oblasti počítačové grafiky, se ne a ne vymanit z trvale ztrátových kvartálů. Obrat firmy za kvartál činil 254 mil. USD, což je výrazně méně než loni (282 mil. USD), ztráta činila nepříjemných 25.5 miliónu - tedy přes deset procent z obratu. Firma uvádí, že objednávky "nových systémů" za čtvrtletí činily 173 mil. USD - předpokládáme, že jde o realizovaný obrat v oblasti hardware. Klíčem k neúspěšnému čtvrtletí je zřejmě dopad roztržky s Intelem, díky níž byl Intergraph "odstaven" zhruba na rok od všech důležitých informací týkající se vývoje čipů a systémů, na rozdíl od svých konkurentů - důsledkem toho byl Intergraph schopen nabídnout počítače s Xeonem na 450 MHz až v říjnu. Menší obrat lze přičíst i tomu, že zákazníci čekali na stroje s grafikou Wildcat, která byla oznámena už v létě, ale začíná se dodávat až od listopadu. V říjnu rovněž Intergraph odprodal veškerou výrobu počítačů včetně zásob (a zřejmě i nemovitostí) firmě SCI za zatím neurčenou sumu.

Živě komentuje: řetěz ztrát Intergraphu se zdá být skoro nekonečný - už si ani nevzpomenu, kdy byla firma naposledy v zisku. Během posledních let Intergraph prodal nejméně pět svých divizí, a pravděpodobně odprodej výroby hardware patří k největšímu se "zbavení zátěže" - pokud toto vezmeme v potaz, je spíše pozitivní, že v průběhu těchto let firmě obrat neklesl a že alespoň stagnuje. Již jsem několikrát předpovídal Intergraphu nadějnější budoucnost, ale vždycky do toho "něco vlezlo"; nicméně to zkusím opět. Osamostatňování hardwarové divize (Integraph Computer Systems) pravděpodobně do zcela nezávislé firmy, možná i kotované na burze, je dobrou zprávou, byť k tomu mělo dojít o tři roky dříve - pomůže to prodávat hardware i do softwarově konkurenčních oblastí. Grafika Wildcat je podle všech zpráv a testů opravdu vynikající a zřejmě předbíhá veškerou konkurenci nejméně do ledna 1999, kdy má být na světě Visual PC od SGI: takže Intergraph nyní může prodávat a posouvat krabice, jak mu jen budou stačit síly. To by firmě mohlo pomoci k lepšímu výsledku v příštím čtvrtletí, ale jestli to bude stačit na zisk (nezapomínejme, že Intergraph bude muset zaplatit odstupné zaměstnancům z výroby hardware, ne všichni přejdou do firmy SCI), se nedá ani odhadovat.

Váš názor Další článek: Čipové karty lze programovat ve Windows

Témata článku: , , , , ,