Inteligentní počítač IBM Watson: ten co vyhrává Riskuj

V Las Vegas tento týden probíhá konference IBM Impact 2011, na které je mimo jiné k vidění inteligentní superpočítač IBM Watson. Byli jsme s kamerou na místě. [video]

Las Vegas tento týden hostí tradiční konferenci IBM Impact, která letos kromě představení několika novinek (nová verze IBM WebSphere, IBM Business Process Manager a další) nabízí možnost vyzkoušet si inteligentní superpočítač IBM Watson. Ten se nedávno stal miláčkem médií, protože dokáže soutěžit ve hře Jeopardy! (u nás známá jako Riskuj) a prozatím nebyl nikým poražen. Ani největšími přeborníky v této hře.

Přímo na místě jsem udělal několik záběrů z celé konference a na konci videa můžete spatřit právě Watsona. Ten se navenek tváří jako pouhá jedna obrazovka, ve skutečnosti je to ale rackový stroj. K jeho hardwarové části bohužel neměl nikdo přístup.

Hardware Watsona je tvořen 90 servery IBM Power 750, které celkem obsahují 2 880 procesorových jader POWER7 a 16 TB operační paměti. Software inteligentního počítače je napsán v Javě a C++ a využívá framework Apache Hadoop a SUSE Linux Enterprise Server 11. Podrobněji Watsona popisuje například Wikipedie.

Hlavní řečníci na IBM Impact zároveň potvrdili současný trend sbližování byznysu a IT a významní hosté z americké televizní stanice ESPN, bostonské nemocnice, Verizonu a dalších firem se pak rozpovídali na téma náročných implementací svých technologií a tzv. chytrém byznysu založeném na IT. Pokud vás tato témata zajímají, stejně jako novinky ve WebSphere a nástroj Business Process Manager, počkejte si na květnový Computer, kde bude v příloze Connect vše podrobně popsáno.

 

Diskuze (17) Další článek: Fujitsu Lifebook X2: koncept skládacího notebooku

Témata článku: , , , , , , ,