Koronavirus | Karanténa

Inteligentní karanténa: Nakažené budou hlídat mobilní telefony a platební karty

Inteligentní karanténa obnáší využití moderních technologií ke sledování nakažených nemocí Covid-19. Dokáže dohledat další možné nakažené a hlídat karanténu, představuje však zásah do soukromí.

V rámci boje proti šíření koronaviru se u nás vyzkouší tzv. inteligentní karanténa. Jedná se o systém, v rámci kterého je zpětně vysledován pohyb pozitivně testovaných pacientů prostřednictvím moderních technologií, konkrétně prostřednictvím mobilních telefonů a platebních karet. Jedná se o účinnou metodu, která však vzbuzuje kontroverze z hlediska narušování soukromí. 

Inteligentní karanténa vs. soukromí

Hlavním účelem tohoto opatření je dohledávání lidí, kteří by mohli přijít do styku s pozitivně testovaným jedincem. Díky mobilnímu telefonu a platebním kartám nakaženého se může vypátrat i několik dnů zpětně, kde se pohyboval a kde nakupoval. Následně se dá zjistit, zda ve stejný čas na stejném místě byli i další lidé. Těm se následně může doporučit, aby se nechali otestovat. 

Samozřejmě lze tímto způsobem rovněž hlídat, zda nakažený dodržuje karanténní opatření a dá se dohledat, kde se pohyboval a kde zvýšil riziko rozšíření nákazy. 

Opatření je to sice chytré a účinné, ovšem představuje poměrně silný zásah do soukromí. Když tento nápad v rámci ajťácké iniciativy COVID19CZ vznikl, předpokládalo se, že účast v programu bude čistě dobrovolná, a na tomto principu funkce funguje i v rámci aplikace Mapy.cz. Stát chce princip inteligentní karantény uplatnit v širším kontextu.

Dobrý sluha, špatný pán

Systém inteligentní karantény bude od pondělka testován v regionu Jižní Moravy a pokud se osvědčí, nasadí se v celé zemi. Kdo bude pozitivně testován na přítomnost koronaviru, bude požádán k udělení souhlasu pro zpětné dohledání osob, se kterými mohl přijít do styku. Následně se na základě dat od mobilního operátora a bankovních institucí zjistí jeho pohyb v posledních dnech, podle toho, kde byl s mobilem a kde platil kartami.

Následně se zjistí, jaké mobily a karty byly v danou chvíli na daném místě rovněž použity a jejich majitelé budou upozorněni, že mohli přijít do kontaktu s nakaženým. 

V aktuální situaci se dá nasazení těchto metod sledování pochopit a dokonce i uvítat. Podobné sledování by se ale dalo velmi snadno zneužít k obecnému monitorování obyvatelstva. Nejedná se však o „neprůstřelné“ opatření a kdo má z nějakého důvodu o své soukromí obavy, může si pořídit druhou anonymní předplacenou SIM kartu či nechat mobil doma a nakupovat hotově, případně přes Revolut apod. 

Diskuze (68) Další článek: Lidé mohou přes Airbnb nabídnout své byty zdravotníkům. V Česku ale platí zákaz

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,