Intel zlevní Celerony na úrovně AMD K6-2

Celerony půjdou o čtvrtinu dolů, AMD asi udělá totéž. Spotřebitelé, radujte se, budou levné počítače.
Podle zatím nepotvrzených zpráv hodlá Intel znovu nečekaně srazit cenu celé své nejnižší řady čipů značky Celeron. Jejich nová cena se má prakticky rovnat řadě AMD K6-2; cílem je samozřejmě zvrátit rychlý nárůst tržního podílu a také vzrůstajícího sebevědomí konkurenta.

Zpráva je překvapivá z toho důvodu, že všeobecně se očekávalo, že Intel už zanechá nejnižší řadu čipů víceméně svému osudu a bude se věnovat hlavně výrobě výkonnějších čipů, kde ještě AMD nekonkuruje – s kalkulací, že čipy K6-2 stejně záhy odejdou „na smetiště dějin“ coby procesory již nepostačující požadavkům aplikací. Ukazuje se ale, že to není pravda – zákazníky jsou v tomto případě výrobci hardware, kteří díky nízkým cenám čipů i dalších komponentů mohou dobývat stále nové cenové hranice (bylo to 1000 USD, nyní se blížíme polovičce), a prolomení každé dolarové „stovky“ jim přinese statisíce nových zákazníků, pro které bude náhle značkový počítač dostupnou věcí. Firma AMD ale může přijít s odvetou – zatím vždy držela politiku, že čipy srovnatelné výkonnosti od AMD musí stát o čtvrtinu méně než od Intelu, a tak bude pravděpodobně na snížení cen Celeronů reagovat. To by ovšem mohlo vést ke snížení cen CPU až někam k padesáti-šedesáti dolarům, což by byl historický rekord.

Intel ovšem nehodlá jen zlevňovat, ale současně uvede v prvních měsících letošního roku Celerony na 366 a 400 Mhz. Je dobré poznamenat, že AMD má své čipy K6-2 už řadu měsíců taktované na 366 MHz, Intel pochopitelně vyrábí rychlejší Pentia II (současně na 450 MHz), ale s Celerony nespěchal. Zatímco Celerony na 366 MHz mohou být k mání už od počátku roku, 400 MHz bude v masové produkci asi až od dubna.

Živě komentuje: je těžké rozpínat své impérium a současně udržet všude jasnou převahu. Intel si ji zatím ve světě PC bez problémů drží ve vyšší třídě, ale na dolním konci už nejméně není vůdcem v poměru cena/výkon, a to přináší jasný výsledek – čip K6-2 od AMD je dnes nejprodávanějším procesorem na světě. Pokud dojde v lednu k tomuto zlevňovacímu kolečku, půjde pouze o další etapu cenové války – ani jedna z firem nevydělá, na druhé straně poklesne cena levných počítačů ještě nejméně o tisíc Kč. Je ale nutné Intelu uznat, že „smetiště“ pro levné čipy se už chystá: tyto procesory mají totiž zcela nedostatečnou grafickou výkonnost (zejména ve 3D) a za zhruba dva roky už budu počítače jimi vybavené skutečně morálně zastaralé, neschopné provozovat graficky náročné aplikace, kterých v té době už bude většina.

Váš názor Další článek: 1998: Na tento rok dlouho nezapomeneme (VII.)

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,