Intel | Rusko

Intel zatím procesory Rusům neprodá. Po téměř roce jim ale dovolí stáhnout ovladače

Ruský magazín Cnews si všiml, že od minulého týdne už v zemi opět funguje stahovací portál Intelu, na kterém jsou dostupné ovladače a další související software pro počítače. Firma přístup začala blokovat 25. února 2022, den po invazi na Ukrajinu. Bez použití VPN či jiných prostředků obcházejících geografický zámek portál skoro rok nefungoval.

Intel pro Tom's Hardware potvrdil, že stahování softwaru je v Rusku opět aktivní, protože firma má smluvní závazky a musí poskytovat záruku i podporu. To ale bude náročné, protože dodávat může pouze onen software.

Americká společnost byla mezi prvními, která v Rusku ukončila prodej produktů. Loni v dubnu pak uzavřela veškeré byznysové aktivity. Intel totiž do země produkty nejen dovážel, ale hned po pádu Sovětského svazu začali v zemi budovat pobočku, v níž probíhal výzkum a vývoj. Ještě před rokem tam měl 1200 zaměstnanců, většina z nich vývojářů.

Obchodní embargo nicméně neznamená, že by se v Rusku nedal hardware od Intelu koupit. Díky šedému dovozu z jiných zemí jsou na trhu i loňské novinky. Ve Wildberries, největším tamním e-shopu, se lze sehnat například Intel Core i9-13900K za 74 816 rublů, v přepočtu 23 900 Kč. V Česku tentýž stojí od 15 000 Kč.


Intel Core i9-13900K BX8071513900K


Ruský Cnews mimochodem potvrdil, že v zemi už opravdu funguje také Windows Update, takže tamní uživatelé mohou i bez VPN stahovat aktualizace systému, případně upgradovat na Windows 11.

Diskuze (34) Další článek: Jihokorejský orbiter pořídil fascinující snímek měsíčního kráteru Shackleton

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,