Procesory | Intel | Počítače

Intel zatím nepočítá s levnými minipočítači NUC, soustředí se na dražší a výkonnější modely

Intel už několik let prodává celé spektrum minipočítačů řady NUC, které jsou určené jak pro běžné použití, tak i pro náročnější úlohy. Web Fanlesstech zjistil, že Intel s novou generací značně omezí nabídku modelů.

S novými procesory Intel Core 12. generace (Alder Lake) a tedy NUC 12 Pro (Wall Street Canyon) bychom se tak zatím neměli dočkat levných modelů se slabšími čipy. Intel se totiž naopak soustředí pouze na pár modelů s výkonnými procesory.

K dispozici má být celkem pět verzí NUC 12 Pro, přičemž pouze tři budou obsahovat platformy bez vPro s čipy Core i3/i5/i7 a dva pak s vPro (i5/i7) zaměřené na podnikový segment.

Moderní integrované grafiky by měly obstarávat dva HDMI, jeden už ve verzi HDMI 2.1 s maximálním rozlišením až 8K a druhý pak starší 2.0b s omezením na rozlišení 4K a frekvenci 60 Hz. Nebudou chybět USB-C, klasické USB-A ani rychlý ethernet.

Zjednodušení nabídky dává smysl především kvůli velké poptávce po čipech a omezení komponent, ze kterého je celý minipočítač NUC složen. Dražší verze jsou tak pro Intel rozhodně lepší volbou z pohledu nákladů a finální dostupnosti pro zákazníky.

O levnější minipočítače se tak postarají jiní výrobci jako třeba Zotac, Asus, Gigabyte a další.

Diskuze (10) Další článek: Takhle by vypadaly průsvitné kontextové nabídky ve Windows 10/11 s vrstvou Acrylic

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,