Procesory | Intel

Intel začal prodávat 28jádrový procesor pro hráče, cena přesahuje 100 000 Kč

Na posledním Computexu Intel poprvé ukázal svůj nový procesor s 28 jádry do připravovaného soketu LGA 3647. Nyní se dostal tento procesor konečně do prodeje. Cena ale zaskočí – podle Heureky si procesor můžete zakoupit od 115 026 Kč.

Při své premiéře na Computexu se procesor ukázal jako upravený Xeon W-3175X, který měl odemčený násobič a během akce ho Intel provozoval na 5 GHz, z čehož bylo velké pozdvižení, protože prezentovaný výkon byl úctyhodný. Až později vyšlo najevo, že za tak vysokou frekvencí stálo upravené vodní chlazení, které mělo teplotu kapaliny velmi blízko k bodu mrazu a spotřeba procesoru dosahovala na strašidelných 700 W.

Chlazení se po půl roce zjevně podařilo optimalizovat a především procesor v prodejní verzi nedosahuje se na computexových 5 GHz. I tak bude výkon velmi solidní, ovšem cena je každopádně velmi vysoká. Pokud se podíváme na cenu konkurenčního 32jádrového procesoru Threadripper 2990WX od AMD, tak jsme na méně než polovině – stojí od 46 793 Kč.

Procesor má základní frekvenci na 3,2 GHz a maximální turbo 4,3 GHz. Protože je procesor na bázi velkého monolitu a stále využívá starší výrobní 14nm proces, je spotřeba obrovská. TDP dosahuje na 255 W, a to pouze v případě že všechna jádra běží na základní frekvenci. Při zvýšení frekvence spotřeba vzroste.

Z tohoto důvodu bude pro tento procesor nejlepším způsobem stavěné vodní chlazení s velkým chladícím výkonem. Bohužel smutná zpráva pro všechny fanoušky taktování je, že procesor nemá letovaný rozvaděč tepla, ale je zde použita teplovodivá pasta. Pokud tedy bude chtít budoucí majitel tohoto procesoru dostat z tohoto čipu maximální výkon pomocí přetaktování, DELID ho zřejmě nemine.

Další velký problém se týká i dostupnosti základních desek, protože pro tento nový soket nejsou stále klasické základní desky dostupné a jedinou cestou, jak tento procesor zprovoznit, je zakoupení desky serverové.

Diskuze (32) Další článek: Volkswagen představil powerbanku pro elektromobily

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,