Notebooky | Intel | Grafické karty

Intel začal dodávat první samostatné grafické karty Xe výrobcům mobilních zařízení

Nová generace grafických čipů Xe s architekturou Gen12 se zatím dostala jen v podobě integrovaného čipu do nových mobilních procesorů Core 11. generace (Tiger Lake), brzy se ale dočkáme výkonnější samostatné mobilní varianty.

Intel totiž potvrdil, že už začal výrobcům (OEM) mobilních zařízení (notebooky, hybridy, minipočítače a další) dodávat grafické čipy DG1, které prezentoval již na začátku letošního roku.

Intel-DG1-Xe-Graphics-SDV-8-1000x563.jpg
Prezentovaný prototyp DG1 od Intelu

Tyto čipy budou mít označení Intel Iris Xe Max a měly by obsahovat 96 exekučních jednotek (Xe-LP). Oproti integrovanému modelu bude mít Iris Xe Max vyšší frekvenci až 1,5 GHz a paměť s kapacitou až 6 GB (integrovaný model má omezení na 3 GB).

I když čísla zní slibně, podle prvních neoficiálních výsledků to žádný zázrak nebude a tento čip je jen mírně výkonnější než GeForce MX330 a slabší než GeForce MX350 nebo Radeon RX 550X (dle měření výkonu v OpenCL). Uvidíme, jak na tom budou finální testy ve hrách.

Intel-2020-Architecture-Day-15.jpg

Mezi prvními zařízeními s grafikou Intel Iris Xe Max bude například Acer Swift 3X, který se začne prodávat v prosinci nebo Asus VivoBook Flip 14. Grafiku lze používat s rychlejší pamětí GDDR6 i pomalejší LPDDR4, takže bude na konkrétním výrobci, jakou konfiguraci zvolí.

Intel rovněž oznámil, že už vyrobil i první funkční vzorky herní varianty DG2 (XE-HPG), což bude výkonná grafická karta s 384 exekučními jednotkami a až 8 GB paměti GDDR6. Dle informací by tento model měl Intel nechat vyrábět u TSMC pomocí 6nm technologie a bude určen jako přímá konkurence herních grafik od AMD a Nvidie.

Intel prošel rebrandingem

Diskuze (1) Další článek: Covid umí potrápit i softwarové firmy. SAP zažívá těžké období, akcie spadly o 17%

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,