Intel vydělal miliardu a je spokojený

Průměrná cena procesoru stoupla, marže také. Čipy z rodiny Pentium 4 mají být i nadále pro Intel zlatým dolem.
Počítačový gigant Intel je spokojený: výsledky za první čtvrtletí odpovídají přesně očekáváním, a i když nejsou rekordně vysoké (např. zisky bývaly v nejzlatějších časech firmy i dvojnásobné), znamená to, že na momentální bídu u všech výrobců polovodičových produktů, tedy zejména čipů a pamětí se Intelu daří mimořádně dobře.

Čtvrtletní finanční uzávěrka ukázala příjmy ve výši 6.8 miliardy dolarů, zisk bez započtení akvizice se trefil na jednu miliardu dolarů. Intel míval v uplynulých letech lepší výsledky: například v roce 2000 by byly jeho čtvrtletní tržby mezi osmi až téměř devíti miliardami dolarů a zisky překonávaly dvě miliardy na čtvrtletí. Jenomže to byl rekordní rok v prodeji počítačů i serverů, a navíc firma AMD tehdy Intelu zdaleka tak silně nekonkurovala jako nyní; rok 2001 znamenal pokles v tržbách Intelu (26,5 miliardy oproti 33,7 miliardy), a letošní rok se to pomaličku zvedá nahoru – přehledné a podrobné údaje jsou například na MoneyCentral.

Možná zajímavější než finance je technické pozadí současného dobrého zdraví firmy Intel. Výrobce přechází na 0,13mikronovou technologii, která je podstatně levnější – tudíž mu stoupají hrubé marže (z 49 % na 53 %). Architektura Pentia 4 je podařená, boj s AMD je víceméně vyrovnaný – někde vede jedna firma, jinde druhá, Intel má stále převahu ve výrobní kapacitě. Intel slibuje, že se před zákazníky polepší zejména ve druhém pololetí: na trhu budou Celerony z rodiny Pentia 4, určené pro levné počítače, ale s uspokojující výkonností. Letos přijde další významný pokrok: čipsety s integrovanou grafikou mají zlevnit cenu „průměrných“ pécéček, ve kterých nebude nutné instalovat grafickou kartu odděleně. (V tomto nás bude muset Intel ještě přesvědčit: řeči o integrované grafice slýcháme už docela dlouho, ale to, co se zatím objevilo, bylo výkonnostně velice slabé).

Také takt procesoru – i když už přestává být tak nepřemožitelným argumentem jako dříve – půjde nahoru. Intel říká, že dvougigahertzové procesory, které dnes ještě přece jenom u běžných PC příliš nevidíme, se ve druhém pololetí stanou „mainstreamem“, součástí běžných, nejčastěji prodávaných počítačů. Ke konci roku se pak podle šéfa firmy Paula Ottelliniho mají masově produkovat a prodávat počítače nataktované na tři gigahertzy!

Intel dále slavnostně oznámil, jak se bude skutečně jmenovat procesor, který zatím nesl kódové jméno McKinley. Žádná velká vynalézavost: bude to Itanium 2. Podivné: čip Itanium, dříve „Merced“, je vnímán spíše negativně, jako dítě přenošené o pět let a posléze nechtěné; lepší by bylo se spíš od jména s nevalnou pověstí distancovat a vymyslet něco nového. (Ani AMD se moc nevyznamenala: zvučně znějící Sledgehammer byl přejmenován na Opteron, což zní spíš jako nějaká mast na kuří oka).

Intel dále oznámil, že bude dokončena jeho čtyřiadvacátá fabrika („Fab 24“) v Irsku v Leixlipu. Továrna se začala stavět v roce 2000, ale kvůli ekonomickému poklesu byla pozastavena; Intel jí dal znovu zelenou, protože cítí obrat k lepšímu – produkce ale bude zahájena až v roce 2004.

Diskuze (9) Další článek: Adobe se stále bije s Macromedií o Flash

Témata článku: , , , , , , ,