Intel vs. AMD: opět ve válce

Téma boje dvou procesorových špiček Intelu a AMD je věčné. V žádném počítačovém odvětví neexistuje větší rivalita firem, než právě v případě procesorů pro segment PC. Konkurenční bitva probíhá nejenom mezi samotnými firmami, ale také mezi fanoušky obou firem. Soupeření obou firem vyvrcholilo během minulého roku zdrcující cenovou válkou. Poté co si AMD s Intelem uvědomily, že takový boj je pro mě příliš vysilující a tak se rozvířené hladiny trochu ustálily. Mír však netrval dlouho a letos na jaře jsou oba dva rivalové opět v sobě a s ještě větší vervou. Kdo myslíte, že vyhraje?

O co jde dnes? O mnoho věcí, ale hlavně o... peníze. Dnes Intel začíná zjišťovat, že AMD je úspěšnější než vůbec dříve předpokládali (i když objem prodeje je to stále 10 : 4 ve prospěch Intelu). Athlony XP jsou totiž stále "živou" konkurencí pro Pentia 4 (nejhorší pro Intel je, že tyto procesory již "zdomácněly" i u renomovaných výrobců), Model Numbering se ujal překvapivě hladce a nový potenciální problém Intelu, první "komerční" 64-bitový procesor x86 AMD ClawHammer, se nezadržitelně blíží.

Rodina "Hammer": o těchto procesorech již bylo napsáno hodně - jedná se o první 64-bitové x86 procesory se zpětnou kompatibilitou pro vykonávaní 32 bitového kódu. Podle všeho tento procesor bude při svém uvedení na stejně výkonný jako 3,5 GHz Pentium 4. A to ještě nemluvím o integrovaném paměťovém řadiči a nové sběrnici HyperTransport.

I kdyby byl u uživatelů stejně populární jako Athlon, tak nyní má ClawHammer mnohem příznivější podmínky pro svůj start než měl Athlon. V dnešní době jsou pro tento procesor vyvinuty 4 čipsety: AMD 8000, VIA K8HTB, SiS 755 a ALi M1667. Už nyní pronikají informace o prvních deskách: ASUS připravuje desky K8M (čipset AMD), K8V (čipset VIA), K8A (čipset ALi) a K8S (čipset SiS), ECS připravuje K8S5A apod. Není pochyb, že v době uvedení ClawHammeru bude na trhu k dostání překvapivě vysoké množství zákldních desek pro tento procesor. O tom si Intel při uvedení Pentia 4 mohl jen zdát. Dalším kladem ClawHammera bude jeho vyšší mechanická i tepelná odolnost, kompatibilita a spolehlivost. Do karet by měla hrát i cena, která podle neoficiální správ nebude zas tak vysoká - jak na 64-bit. procesor (cca 20 000 Kč). Jediným slabým místem zůstává nevelká podpora vývojářů software. Snahu AMD podporuje hlavně komunita okolo Linuxu, zejména vývojáři SuSE Linuxu. Pro AMD je řada Hammer téma číslo jedna, kvůli jeho důležitosti se pravděpodobně zruší procesor s kódovým jménem Barton, který se měl vyrábět technologií SOI. Důvod - všechny výrobní linky vyrábějící SOI waffery budou vyrábět Hammery a na Bartony nezbude místo.

AMD má mnoho trumfů v rukávě a Intel cítí, že může přijít o další procenta trhu, což je nepřípustné. Proto sbírá všechny své zbraně a vyráží proti AMD. Terčem útoku, který probíhá asi od února je marketingová kampaň proti pravdivosti PR ratingu, který je - řekněme si úpřimně - skutečně malým marketingovým trikem (Athlon XP 1600+ běží na skutečné frekvenci 1400MHz). Intel chce v poslední době za každou cenu a stůj co stůj všechny přesvědčit, že AMD své uživatele podvádí (což zase není tak úplně pravda, neboť se v případě Athlonů XP a jeho Model Numberingu skutečně nejedá o "jalový" výkon).

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,