Intel vPro a čipy Broadwell: bezpečnost i bezdrátový dok

Pátá generace 14nm čipů Core s architekturou Broadwell je dostupná i ve verzi vPro pro firemní nasazení. Nabízí rychlé bezdrátové technologie i s bezdrátovým dokem s propustností 7 Gb/s.

Intel už 14nm architekturu Broadwell představil pro dva mobilní segmenty – pro nejtenčí modely je určena řada Core M (Broadwell-Y) a pro výkonnější ultrabooky/notebooky pak čipy Core (Broadwell-U), které jsou stále zaměřené na nízké TDP 15 a 28 W.

Intel nyní představil Broadwell modely i ve verzi vPro s několika zajímavými novinkami, které jsou zaměřené především na firemní sféru.

Broadwell a Intel vPro

Intel si pro firemní segment připravil několik novinek. Základem je samozřejmě bezpečnost a vzdálená správa, která je v podnikovém nasazení důležitá.

intel.web.480.270_678x452.png
Řada vPro zahrnuje slabší Core M i výkonnější čipy Core s architekturou Broadwell

Správu řeší Active Management Technology (AMT), která funguje v rámci hardwarové vrstvy, takže lze počítač spravovat i když je uspaný nebo dokonce zcela vypnutý. Intel samozřejmě notebooky a tablety s vPro integruje s dalšími technologiemi vPro, které jsou například v síťové kartě, bezdrátovém systému, SSD a dalších komponentech.

Technologie umožňuje chránit podniková data, což se týká i správy SSD řady Pro 2500. Bezpečnostní systémy jako TXT (Trusted Execution Technology), druhou generaci TPM (Trusted Platform Module) a další jsou samozřejmostí.

intel.web.320.180.png

Kromě vyššího zabezpečení a lepší správy počítačů si ale Intel přichystal i další novinky, které jsou zaměřené na bezdrátovou oblast.

Obraz i dok bez kabelů

Intel WiDi aneb Wireless Display už je dlouho dostupný i pro koncové uživatele, u páté generace čipů ale Intel uvedl novou generaci WiDi 5.1, která umožňuje bezdrátově přenášet obraz i s rozlišením 4K Ultra HD.

496660818.png
Novinky u Intel WiDi 5.1

Na straně televize nebo monitoru musí být pochopitelně přijímač, Intel ukázal i levný adaptér Actiontec Mini 2 do HDMI portu v ceně kolem 40 dolarů (přibližně 1 100 Kč s DPH). WiDi pro vPro navíc zahrnuje vzdálenou správu a kontrolu přenosu. Typickým použitím jsou totiž porady, kdy bude přenášen obraz z více notebooků a je tak nutné řídit sdílení obrazu z různých notebooků.

Intel see zaměřil i na dokovací stanice, které jsou populární právě ve firmách. Tentokrát však představil nové bezdrátové řešení, které obstará nejen přenos obrazu, ale i všech dalších komponent, jež se normálně připojují do doku nebo přímo do notebooku či tabletu.

 2015-01-30 v 11.36.34.jpg
Bezdrátový dok zajistí přenos obrazu i bezdrátové propojení s přílušenstvím v portech USB

Technologie bezdrátového doku funguje na rychlém standardu 802.11ad a pomocí čtyř kanálů a frekvence 60 GHz je schopná na krátkou vzdálenost nabídnout propustnost až 7 Gb/s (Intel Wireless Gigabit Technology).

image_gallery_1011_2.jpg
Referenční design bezdrátového doku od Intelu

Samotný bezdrátový dok obsahuje HDMI výstup na monitor a porty USB 3.0, takže do něj lze zapojit třeba i Bluetooth adaptér, flash disky, externí disk, kamery a podobně. Intel na videu prezentoval referenční design adaptéru o velikosti malé krabičky,

 2015-01-30 v 11.35.53.jpg
Bližší pohled na zadní stranu bezdrátového adaptéru

Systém funguje automaticky – jakmile se s notebookem s vPro přiblížíte k bezdrátové dokovací stanici, během několika sekund dojde ke spojení a obraz na monitoru je okamžitě k dispozici. Stejně tak je hned funkční klávesnice i myš a zapojené příslušenství je z Windows dostupné pro využití. Přenos dat je šifrovaný a technologii pracuje na úrovni hardwaru, což šetří baterii a zrychluje propojení.

První zařízení k dispozici

Mezi prvními zařízeními s čipy Broadwell a podporou Intel vPro je hybridní Elite x2 1011 od HP, což je tablet, který může s připojenou klávesnicí fungovat i jako ultrabook. V tomto případě je uvnitř slabší čip Intel Core M.

hp.jpgimage_gallery_1011_1.jpgimage_gallery_1011_3.jpgimage_gallery_1011_4.jpgimage_gallery_1011_5.jpg

Nové vPro modely představilo i Fujitsu v rámci řady LifeBook (T935, T725, U745) a Stylistic (Q775). Nabídka se ale určitě bude rozšiřovat.

Diskuze (11) Další článek: Pošta navyšuje ceny za balíky, může to zdražit nákupy v e-shopech

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,