Bezpečnost | Intel | Procesory

Intel varuje datacentra: Neinstalujte naše záplaty na Spectre/Meltdown. Způsobují restarty

Oprava chyb Meltdown/Spectre ze strany Intelu se komplikuje. Výrobce procesorů v minulých týdnech postupně nabízel aktualizace firmwarů, které sice chybu opravily, ale na druhou stranu způsobily vyšší nestabilitu a častější restarty.

Na domácím počítači to samozřejmě až takový problém není, ovšem v takových datacentrech, které běží povětšinou na Xeonech, asi těžko akceptujete, že procesory budou mnohem častěji hlásit problémy, na což se nabalí další problémy ve vyšších patrech a ve výsledku se sníží stabilita a dostupnost celé internetové služby.

Intel nakonec problémy s restarty přiměly hodit ručník do ringu, a tak publikoval prohlášení, aby klienti přestali instalovat současné verze opravy, dokud armáda jeho inženýrů definitivně nevyřeší častější restarty.

Těžko přitom soudit, jestli je to poslední komplikace, mikrokód procesorů je totiž natolik složitý, že i nejlepší testování nemusí odhalit některé nuance, které se projeví až v ostrém nasazení na milionech procesorů po celém světě.

Na stranu druhou, to, že se podobné chyby objevují, je vlastně skvělá zpráva. Znamená to totiž, že ji objevila ta dobrá strana a nikoliv záškodník, který by ji dokázal zneužít pro nějaký dnes jen těžko představitelný malware.

Diskuze (29) Další článek: Úchvatné fotografie NASA ukazují pomalý pohyb antarktického ledu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,