Intel v XBoxu: Pořádné překvapení!

Firma Intel byla vybrána jako dodavatel procesorů pro novou konzoli XBox od Microsoftu. A jaký procesor Intel dodal? Budete se divit, ale Pentium 4 to není ...

V nové konzoli XBox měl být zprvu procesor od AMD, Microsoft se však rozmyslel a nakonec zvolil Intel. Těřko říct co tuto "megakorporaci" k tomuto kroku vedlo, ale pravděpodobně byly hlavní důvody: dobré vztahy s Intelem, exkluzivní nabídka (velmi zajímavé ceny) a nízká spotřeba procesorů. Udělal však Microsoft dobře? Možná!

V XBoxu nebije žádné Pentium 4, ale pouze obyčejný Celeron !!! Vůbec se nejedná o nové jádro Tualatin s 256 KB L2 cache, ale ani o "obyčejný" Celeron s jádrem Coppermine 128. V XBoxu je integrován mobilní Celeron 733 MHz (stepping B0)! Tato verze se liší pouze 133 MHz FSB sběrnici a pouzdřením BGA (Ball Grid Array) - stejné pouzdření používá pro svoje grafické čipy. Jinak je procesor stále vybaven jen 128 KB L2 cache a je vyřáběn 0,18 mikron technologií. 

Velmi rád bych také upozornil na tento obrázek. Je zajímavý zejména masivním chladičem,který se nachází vedle procesoru. Nejedná se o grafický čip, nýbrž o northbridge, který je z dílen nVidie - jedná se o nForce.

PCtuning komentuje:

Xbox je jedno velké překvapení. V nové konzoli se čekal bůhví jak výkonný procesor, spekulovalo se i o Northwoodu, ale nakonec to dopadlo úplně jinak. Microsoft dostal Celerona! Microsoftu tento procesor pravděpodobně vyhovoval z hlediska ceny a spotřeby energie. Ve velkém množství (milióny kusů) dostal tyto procesory "téměř" zadarmo.

Proč Celeron a ne Pentium III? V případě her si konzole bohaře vystačí s 128 KB velkou L2 cache, Microsoft by zbytečně vyhazoval peníze za drahé Pentia III. Spíše mě však zarazilo, proč Microsoft použije procesor s tak slabou FPU jednotkou. Na nejnovější hry je to přeci jen málo - Celeron na 733 MHz. Sice grafický akcelerátor odejme procesoru velké břímně, ale i tak je to docela slabý procesor. Dale mě zarazilo, proč v XBoxu nejsou aspoň 0,13 mikron Celerony, které mají velmi sníženou spotřebu (tzv. Ultra Low Voltage). Pravděpodbně zde jde opět o peníze.

Diskuze (130) Další článek: Laureáti Nobelovy ceny chválí Internet

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,