Intel v roce 2005: terahertzové tranzistory a vlastní SOI technologie

Po článku AMD v roce 2005, přichází obdobný článek o firmě Intel. I procesorový gigant nenechává konkurenci chladnou a připravuje technologie, o kterých se nám nyní ještě může jen zdát. Včera Intel ohlásil vyrobení 0,015 mikronového tranzistoru! Již nic nebrání tomu, aby procesory tikaly na frekvencích 10 GHz, 20 GHz či 30 GHz ...

Včera firma Intel ohlásila, že její inženýři vyvinuli dvě nové technologie dovolující dosáhnout velmi vysokých frekvencích. Díky tomuto objevu je prodloužena platnost Moorova zákona, který nevyprší dřív než v roce 2010.

Intel ohlásil, že vyvinul tranzistor o velikosti 15 nanometrů (0,015 mikronu). To dovoluje, aby se na prostor o velikosti 100 mm2 vešla zhruba jedna miliarda těchto tranzistorů. Což je zhruba 25 krát více než dnes. Teoreticky by tento tranzistor samostatně mohl dosáhnout frekvenci až 1 THz (jeden bilión Hertzů), u běžného procesoru by se frekvence měla pohybovala kolem 20 - 30 GHz. Takových procesorů bychom se měli dočkat podle Intelu v roce 2007.

AMD již příští rok uvede své zbrusu nové procesory vyráběné technologii SOI (Silicon on Insulator). Díky této technologie dokážou procesory pracovat na frekvencích o 30 % vyšších. Principem SOI technologie je upravení tranzistorů s pomocí izolantu (kyslík). Tyto procesory efektivněji "spínají". Díky tomu produkují méně tepla a dosahují vyšších frekvencí.

Intel připravuje technologii, která bude sice SOI velmi podobná, avšak bude o mnoho pokročilejší. Podle Intelu budou tranzistory pracovat 100 krát lépe (s menším množstvím vyzařovaného tepla) než s pomocí technologie SOI použité u AMD.

Dalším esem v rukávě Intelu je nový materiál používaný na výrobu tranzistorových bran (gate). Nyní se používá dioxid křemíku, který dovoloval vyrobit "bránu" o velikosti 0,8 nanometru (3 atomy v průměru). Nyní Intel předvedl tranzistor, který používá nový materiál (neuvedl jméno) dovolující vyrobit "bránu" o šiřce pouze 1 atomu. Další výhodou této technologie je, že tranzistor 10 000 krát lépe "spínat" než doposud.

Nové tranzistory by měly být menší, rychlejší a HLAVNĚ úspornější. Tyto plány Intelu jsou sice krásné, ale všechno je to hudba budoucnosti. Ještě vzdálenější než té, kterou nám představila minule AMD. Intel sice bude mít v roce 2005 novou SOI technologie, avšak také bude "sedět" jen na 0,065 mikron výrobí technologii. Žádná revoluce nás nečeká. Avšak 10 GHz procesorů se dočkáme již velmi brzy. Je to otázka několika let. Mělo by to být někdy mezi roky 2005 - 2007. Potom v rychlém závěsu nastoupí frekvence kolem 20 - 30 GHz. Třeba v roce 2010 již naše procesory budou tikat na frekvencích kolem 50 GHz. Moorův zákon o zdvojnásobení množství tranzistorů na čipu během 18 měsíců je neustále platný a bude platit i v následujícím desetiletí. Vývoj se nezastaví! Díky zde avizovaným technologiím bude mít Intel výhodu zejména ve velmi nízké spotřebě. Také jeho procesory budou pracovat na velmi vysokých frekveních díky dlouhým pipelines. AMD bude mít procesory s menší pipelinou, avšak nedávno zavedený model numbering alias procesor rating bude platit dlouho. Možná i do roku 2005. Je opravdu na co se těšit. I Intel, i AMD nás určitě mile překvapí.

Diskuze (39) Další článek: Nová varianta červa BadTrans se rychle šíří

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,