Intel | Počítače | Čipy

Intel už něco chystá: V benchmarku se objevil 10jádrový desktopový procesor s architekturou Comet Lake-S

S čipy 10. generace na bázi Comet Lake už je možné se setkat ve velké spoustě notebooků a dalších mobilních zařízení. Už v prvním čtvrtletí příštího roku se ale objeví i desktopové modely Comet Lake-S s vyšším výkonem.

Jak už jsme ale zmiňovali ve starším článku, architektura Comet Lake je pouze aktualizace Coffee Lake, takže jsou tyto čipy stále vyráběné 14nm technologií. Jedná se ale o optimalizovanou výrobu (14nm++), což dovoluje Intelu ještě trochu zvýšit frekvence případně přidat jádra.

Na stránkách testovacího programu Geekbench se objevil v databázi test 10jádrového modelu Comet Lake-S, který s HyperThreadingem zvládne najednou zpracovat až 20 vláken. Dle detekce, která v této fázi nemusí být dokonalá, má čip 640 kB L1 cache, 2,5 MB L2 cache a 20 MB L3 cache. Základní frekvence u tohoto čipu je 1,5 GHz a boost až do frekvence 3,2 GHz.

fgbfg.jpggbfbg.jpg 
Uniklé údaje o nových, doposud nepředstavených procesorech Intelu

V databázi se ale nachází i šestijádrový model, který má základní frekvenci 2 GHz a turbo až do 2,9 GHz. Integrovaná grafika je u těchto modelů už poměrně stará Intel UHD 630 až s 24 exekučními jednotkami.

Intel samozřejmě musí co nejdříve odpovědět na současné populární modely Ryzen 3000 s 7nm architekturou Zen 2, takže bude záležet nejen na výkonu, ale také na poměru výkonu vůči ceně.

Diskuze (13) Další článek: Velvyslankyně USA při OSN zapomněla heslo, a tak tajné dokumenty poslala méně zabezpečenou linkou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,