Intel upravuje ceny čipsetu i845

Inovovaný čipset i845 B0 disponující podporou pamětí DDR SDRAM ještě nebyl oficiálně představen a Intel již upravuje ceny.
Zanedlouho bude uvedena inovovaná čipová sada i845 B0 podporující paměti DDR SDRAM. Právě tato skutečnost vedla Intel k mírné opravě cen. Výrobci základních desek se tak tento měsíc dočkali mírného zlevnění. Většina výrobců si totiž právem stěžovala na stejné ceny obou řešení, přičemž neviděli důvod, proč platit stejně za méně výkonný čipset (i845 A3). Podle neoficiálních zdrojů byl rozdíl mezi oběma čipsety zhruba 5%, což v důsledku činí asi 2 dolary. Právě o zhruba tuto částku se nyní snížila cena staršího řešení i845 A3, které je nabízeno v cenovém rozpětí $34-$36.

Nově příchozí čipová sada i845 B0 je tak prodávána výrobcům základních desek za cenu pohybující se okolo hranice $36 až $38 za kus. Nicméně ani toto mírná úprava cen nemá vliv na to, že čipové sady Intel pro procesor Pentium 4 jsou stále nejdražší. Všechny konkurenční čipsety v čele s SiS645 nebo VIA P4X266A jsou totiž o dost levnější. Když vezmeme v potaz, že výkonově jsou na tom také trochu lépe, nemá i845 (A3 i B0) zrovna dobré výhlídky do budoucnosti. Netroufám si ale tvrdit, že se například i845 B0 i přes svoji vyšší cenu neprosadí. Někteří uživatelé totiž raději vsadí na „svého koně“ a jsou ochotni si něco připlatit.

Nicméně nový čipset také nebude žádné ořezávátko a sám jsem zvědav na objektivní srovnání s SiS 645 a VIA P4X266A. Podotýkám, že příští týden by se na PC Tuningu měla objevit recenze základní desky osazené právě novým řešením od Intelu. Nechme se tedy překvapit...

Váš názor Další článek: USB 2.0 a Bluetooth do Windows XP

Témata článku: , , , , , , , , ,