Intel ukončuje výrobu prvních Celeronů!

Intel provedl začátkem zimy "jarní úklid" a prohlásil, že první dva nešťastné modely Celeronů už nebude vyrábět.
Ač zrovna není jaro, provedla firma podle svých vlastních slov „jarní úklid“: zrušila výrobu první větve Celeronů (na 266 a 300 MHz), současně také Pentium II na 233, 266 a 300 MHz. Intel zastavil jejich výrobu, ale dostupné budou ještě do února – což jinými slovy znamená, že jich má firma plné sklady. Tyto procesory byly bez cache druhé úrovně (L2) a výkonnostně byly velice nízko – ukázalo se, že tento postup Intelu nebyl nejšťastnější. Další verze Celeronů už tuto cache měly a navíc používaly standardnější patici (nikoli Single Edge Processor Packaging).

Živě komentuje: je to trošku nečekané ohlášení bez předchozího avíza. Intel ukončuje tuto řadu Celeronů hodně brzo po jejich uvedení na trhu – stěží bychom našli čip, který přežil pouze takto krátkou dobu. Znamená to, že firma uznala svůj chybný krok; nyní nabízí pro nejnižší trh Celeron na 300 MHz označen jako „300A“, a pak Celeron na 333 MHz, oba už mají integrovanou cache o velikosti 128 kB. Možná nám tento chybný krok Intelu může připadat až nepochopitelný – ovšem právě přidání cache čip nesmírně zdraží: stačí uvést, že bez cache má Celeron 7.5 miliónu tranzistorů, zatímco s cache celých 19 miliónů, což skoro lineárně ovlivňuje výrobní cenu čipu! Přitom výkonnostní rozdíl není tak velký – Celeron na 266 MHz má iComp=213, na 300 MHz bez cache to je 225, s cache 296, tj. vzestup o nějakých 30%.

Ukončení výroby nejnižších Pentií II dále docela radikálně snižuje nabídku Intelu v tomto segmentu – má dnes jen dva celerony a tři Pentia II. Důvod je u Pentií II asi docela prozaický – firma potřebuje daleko více konkurovat AMD a dalším výrobcům, a nemá pro ni smysl vyrábět Pentia na 300 MHz, když může v principu za stejné peníze vyrábět a prodávat Pentia II na 450 MHz, které jsou podle iCompu skutečně o 50% výkonnější.

Váš názor Další článek: TweakUI – co všechno dovede s myší (III.)

Témata článku: , , , , ,