Intel ukazuje trumfy

Na právě probíhající konferenci Intel Developer Forum (IDF) bylo představeno mnoho novinek, nejzajímavější je ale bezesporu oficiální uvedení procesoru Intel Xeon s jádrem Prestonia a jemu odpovídající čipové sady Plumas.
Na právě probíhajícím Intel Developer Foru byl oficiálně představem procesor Xeon určený pro výkonné pracovní stanice a servery. Zároveň s ním byl uveden čipset s kódovým označením Plumas, jenž je právě určen pouze pro procesory Xeon s jádrem Prestonia.

Co se týče nového procesoru, je samozřejmě nejzajímavější podpora technologie Hyper-Threading. Ta umožňuje, aby jeden procesor měl zdvojené registry, což v důsledku znamená, že tváří jako dva procesory (hodně zjednodušeno). Operační systém je tak doslova „ošálen“ a stejně jako se jeden procesor tváří jako dva, vystupují navenek dva fyzické procesory jako čtyři! Pokud vás tato technologie zajímá více a rádi byste pronikli hlouběji do její problematiky, přečtěte si článek na PCtuningu.

Procesor Intel Xeon s jádrem Prestonia je vyráběn 0,13mikronovým výrobním procesem a obsahuje 512 kB L2 cache. Co se týče systémové sběrnice, podporuje procesor 400MHz FSB typu QDR. Zajímavá je ovšem hlavně cena, jelikož procesor s pracovní frekvencí 2,2 GHz bude stát $615 a cena o 200MHz pomalejšího modelu bude ještě příjemnější - $417. Nejzajímavější je ale bezesporu procesor pracující na frekvenci 1,8 GHz, jelikož při jeho pořízení budete muset z peněženky vytáhnout pouze $251 (vše při odběru 1000 ks)!

Jak již bylo zmíněno, na IDF byla uvedena i čipová sada s kódovým označením Plumas (E7500). Čipset podporuje paměti DDR SDRAM a je plně optimalizovaný pro procesor Xeon s jádrem Prestonia.

Během IDF bylo samozřejmě představeno mnoho jiných novinek, za všechny jmenujme rozhraní Serial ATA II, jenž umožní dosáhnout přenosových rychlostí přesahujících 300 MB/s. Se svou trochou do mlýna přišla i společnost Rambus, která uvedla nové paměťové moduly RIMM 4200 dosahující propustnosti až 4,2 GB/s. Není bez zajímavosti, že jedním z prvních výrobců dodávajících moduly RIMM 4200 je společnost Samsung.

Diskuze (3) Další článek: Serial ATA koncem roku?

Témata článku: , ,