Intel svůj slib dodržel

Plánované snížení cen čipů od Intelu je zde a je – aplaus! – větší než očekávané. Pro stolní...
Plánované snížení cen čipů od Intelu je zde a je – aplaus! – větší než očekávané. Pro stolní počítače je zde pokles až o 42 %, pro notebooky až o 51 %. Abychom neunavovali celou tabulkou slev, zde jsou hlavní body:

"Základním" čipem se stává 200 MHz Pentium MMX; předtím byl 166 MHz Pentium MMX a o čtvrt roku předtím pak 133 MHz Pentium MMX. Intel nasadil pro tento čip "neodolatelnou" cenu ve výši 123 USD (mírně nad 4000 Kč), a jednoznačně tím tvrdí, že právě tento procesor by se měl objevovat v proslulých "sub-1000 USD" počítačích místo konkurenčního K6 od firmy AMD.

Pentium II zatím klesá poměrně pomalu, o necelou třetinu. Verze taktovaná na 266 MHz ale už přece jen stojí snesitelných 375 USD (okolo 13 000 Kč), o stupínek rychlejší verze pak stále nesnesitelných 530 USD.

Notebookový čip s nízkou spotřebou taktovaný na 166 padl na polovinu původní ceny (na 134 USD), a to je doslova šok. Je zcela evidentní, že to je razantní reakce na konkurenční čipy od AMD, i když to Intel víceméně popírá. Znamená to samozřejmě prudký pokles ceny mobilních počítačů.

Obecně nic nového pod sluncem: levnější čipy jdou dolů tak, aby vytlačily konkurenci, výkonnější pak jen o tolik, o kolik je nutné. Přece jen je ale celková výška snížení cen překvapivá, neočekávaně vysoká. Potvrzuje to známý fakt, že konkurence je silnější než jindy, a Intel musí dělat cenové ústupky, na které nebyl zvyklý.

Navíc, firma AMD reagovala jen o pár hodin později a snížila ceny svých čipů také, a ještě radikálněji: 200 MHz K6 stojí 92 USD (dříve 160), a 233 MHz K6 pak 145 USD (dříve 225). Znamená to tedy, že firma zůstává ve hře úplně stejně jako předtím a že je docela pravděpodobné, že se zlevnění Intelu (u méně výkonných čipů) mine jedním účinkem (získání zpět tržního podílu), ovšem ne druhým, kterým je udržení AMD na hranici životaschopnosti.

Poměrně klíčová je oblast čipů Pentium II, které se záhy ujmou vlády nad osobními počítači a vytlačí starší Pentia. Intel si zde zatím pomáhá "trikem": k provozování tohoto čipu je potřeba nová architektura (motherboard), ke které zatím nemá konkurence příliš přístup.

Váš názor Další článek: Na prezentace s handheldem místo notebooku

Témata článku: , , , , , , , , , ,