Intel: „superpočítačový“ 22nm čip s více než 50 jádry

Intel v roce 2012 uvede speciální vícejádrový čip, který bude mít velký paralelní výkon pro nasazení v superpočítačích. Dočkáme se i na desktopu a jaká je souvislost s Larrabee?

Minulý týden jsme vás informovali, že Intel již podruhé oficiálně oznámil, že v nejbližší době nechystá samostatnou grafickou kartu, která měla vyjít z (téměř) zrušeného projektu Larrabee. Intel však nastolený vývoj bude směřovat jinou cestou, konkretně do oblasti obecných paralelních výpočtů, kde se nyní horlivě angažuje Nvidia.

Intel MIC: „32 jader bude stačit každému“

Intel se nechal slyšet, že vyvíjí architekturu MIC (Many Integrated Core), která se soustředí na použití v superpočítačích, v podobném smyslu jako Fermi od Nvidie. Budoucí čip s kódovým označením „Knight's Corner“ bude vyráběn 22nm technologií, přičemž bude disponovat více než 50 jádry. Je postaven na technologiích experimentálních vícejádrových čipů (Single-chip Cloud Computer), mezi které samozřejmě patří i oficiálně zrušené Larrabee.

Intel tak ve vývoji stále pokračuje a místo podpory „grafických operací“ se soustředí pouze na obecné výpočty paralelních dat. Nvidii tento segment superpočítačů taktéž velmi zajímá, ale na rozdíl od Intelu, jde k cíli z opačného konce. Původně grafická karta, která vlastně obsahuje velký počet jednoduchých jader, se postupně stává univerzálnější i pro jiné výpočty, než se týkají obrazu a grafiky (GPGPU).

Intel_ISC_2010_Hamburg-KnightsFerry.jpg 
Knight's Ferry (MIC) - podobnost s Larrabee je nasnadě

Kompletní systémy (kódové označení Knight's Ferry) byly již doručeny vybraným vývojářům. Důvod tohoto čipu s vysokým paralelním výkonem je více než zřejmý. Nvidia se svými výpočetními čipy Fermi (Tesla) totiž zaútočila právě na superpočítačový segment, což je pro Intel a jeho Xeony jeden z hlavních zdrojů příjmu (nějaký druh Intel procesoru obsahuje 82 % všech superpočítačů). Pokud by Intel brzy nepřinesl konkurenceschopný čip s dostatečným výkonem (výkon běžných procesorů proti GPGPU je několikanásobně menší), mohla by Nvidia tento trh postupně ovládnout a Intel vyšachovat.

Aubrey_Isle_die.jpg 
Aubrey Isle - 32 jader a výkon 1 TFLOPS

Platforma Knights Ferry je dodávána i s vývojovým prostředím (programování v C++), samotný čip obsahuje 32 jader s frekvencí 1,2 GHz, přičemž jedno jádro zvládne zpracovat až čtyři vlákna současně (dohromady tedy 128 vláken). Procesor má společnou 8MB cache a 1 až 2 GB rychlých pamětí GDDR5. Velkou výhodou oproti Fermi od Nvidie je fakt, že je čip kompatibilní s x86 instrukcemi. Procesor vypadá podobně jako klasická grafická karta, je určen do PCI Express slotu a jeho spotřeba je až 300 W. Celkový výpočetní výkon se pohybuje kolem 1 TFLOPS. Reálné nasazení se očekává v letech 2011 až 2012 (funkční 22nm technologie).

Specifikace:

  • Počet jader: 32, až 128 vláken současně, sdílená 8MB cache
  • Frekvence: 1,2 GHz
  • Paměť: 1 až 2 GB GDDR5
  • Výkon: přibližně 1 TFLOPS
  • Spotřeba: 300 W, PCI Express
  • Uvedení na trh: 2011-2012, 22nm technologie (64 jader?)
Intel_ISC_2010-22nm.jpg 
Wafer s funkčními 22nm SRAM čipy

Zákulisní informace hovoří o tom, že tyto testovací platformy jsou vlastně jen původní Larrabee („(Ne)konečný příběh o Intel Larrabee a 48jádrový procesor“), které bylo před oficiálním ukončením ke konci roku 2009 prezentováno právě s podobným počtem jader a stejným výkonem. Ostatní parametry, jako například HyperThreading (konkrétně jedno jádro zpracuje až 4 vlákna současně) se taktéž shodují. Zatím není jasné, zda se tyto vícejádrové čipy objeví i pro běžné desktopové počítače, dosavadní technologický vývoj však naznačuje, že ano. V oblasti velkých serverů a superpočítačů totiž Intel nabízí „klasické“ (leč specificky upravené) procesory už s osmi jádry, na desktopu se zatím objevily maximálně šestijádrové modely, které však byly taktéž nejprve v serverové oblasti.

Diskuze (57) Další článek: Po internetovém prohlížeči přináší TV Nova vlastní doplněk pro stahování

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,