Kryptoměny | Intel | Grafické karty

Intel stejně jako AMD nebude omezovat výkon při těžení kryptoměn na grafických kartách

Nvidia s nejnovějšími modely herních grafických karet „LHR“ představila hardwarové omezení, které výrazně snižuje výkon čipu při těžení kryptoměn, konkrétně hlavně Ethereum. AMD však takové omezení na grafických kartách řady Radeon RX 6000 nemá a zatím neplánuje. A ke stejné strategii se rozhodl přistoupit i Intel.

Raja Koduri a Roger Chandler, kteří mají pod sebou vývoj nových grafických karet v Intelu, v rozhovoru pro web Gadgets 360 uvedli, že nebudou nijak omezovat to, co chtějí uživatele s hardwarem dělat – ať už hrát hry, nebo těžit kryptoměny.

Chystané výkonné samostatné grafické karty pro desktop řady Arc (Alchemist) by totiž měly mít velmi slušný výkon, který by měl konkurovat současným modelům od AMD nebo Nvidie. Intel se ale primárně soustředí na hráče a tvůrce, takže výkon při těžbě bude záviset na samotné architektuře bez dodatečné optimalizace v hardwaru nebo ovladačích.

Oproti minulosti tentokrát Intel sází na velmi pokročilou 6nm výrobní technologii přímo od TSMC. Jak uvedli zástupci Intelu, větším problémem je, že všichni hlavní výrobci grafik tím pádem budou vyrábět u TSMC, protože zkrátka počet waferů a linek je konečný a objemy výroby se budou muset nějak rozdělovat.

Je tedy otázkou, v jak velkých počtech bude moci Intel nakonec vyrábět, protože dle Intelu je prostor v hi-endu stále velký, což lze potvrdit u obou hlavních hráčů, kteří nestíhají pokrývat poptávku.

Diskuze (11) Další článek: mBank spouští eKarty. Jsou to virtuální karty pro bezpečnější platby na internetu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,