Intel slaví, výrobci počítačů mohou také

Krize? Vy nějakou vidíte?
Intel, stojící na samém počátku „potravinového řetězce“ při výrobě a prodeji osobního počítače, se raduje: předběžné výsledky pro čtvrté čtvrtletí loňského roku jsou podstatně lepší, než se očekávalo – tržby mohou dosáhnout až 7 miliard dolarů a prodej procesorů byl o 10 % nad prodeji z předcházejícího čtvrtletí. Po historicky prvním meziročním poklesu prodeje osobních počítačů tedy, zdá se, dochází k velice rychlému obratu – a to bez ohledu na „efekt jedenáctého září“.

Intel mírně omezil výrobu, ale poptávka výrobců a prodejců počítačů předčila očekávání (včetně jejich vlastních předpovědí a předběžných objednávek, tzv. forecastů), takže Intel mohl dokonce o maličko zvýšit ceny procesorů. Ne všechno bylo pro Intel dobré – firmě se podařilo vykrýt objednávky nejrychlejších Pentií 4 jen asi z padesáti procent, takže se zase mohla o to víc radovat firma AMD, které se podařilo utržit v daném čtvrtletí o polovinu víc.

Obracejí se časy k lepšímu? Byly následky ekonomické krize i teroristického útoku odhadovány jako silně přemrštěné? Počítače jsou vlaštovkou a ta – jak známo – jaro nedělá, ale jakési oživení se objevuje i v jiných segmentech; komentátoři také upozorňují na fakt, že řada firem si vzala jedenácté září jako vítané alibi pro škrty a propouštění, případně pro ohlášení špatných výsledků a nacpání nejrůznějších firemních ztrát do posledního čtvrtletí loňského roku jako do popelnic – vždyť kdo by chtěl po firmě špičkové výsledky, když má Amerika jiné starosti?

Výroba a prodej počítačů, která loni zaznamenávala možná vůbec nejhorší rok v historii, provázený ztrátami i takových lídrů, jako je Compaq, se zřejmě začne lepšit. Zaslouží se o to také nová třída (nebo jak to nazvat) procesorů Pentim 4 od Intelu pojmenovaná zatím kódově Northwood a zřejmě bude zdatně sekundovat Athlon XP 2000+ od AMD. Northwood bude nejen rychlejší (2 až 2,2 GHz ze startu), ale i výrobně výrazně levnější (0,13mikronová technologie, poprvé masově použitá v Intelu). Podle známého Microprocessor Reportu stojí dnes výroba čipu P4 asi sto dolarů na kus; Northwood má stát 55 dolarů za čip, skoro polovinu. Intel si samozřejmě větší část profitu strčí do kapsy, ale i tak bude umožněno další kolo prudkého zlevňování cen výkonných čipů. Co toto kolečko znamená, dobře víme: okamžitě se na ně nalepí producenti počítačů, ti přidají chutnou oblohu a na trhu se objeví počítače s velice lákavým výkonem i výbavou za dříve neslýchané ceny. A to pomůže rozhýbat trh, který loni krutě stagnoval. Samozřejmě že trh s PC je víceméně nasycený, podobně jako u mobilů (ve vyspělých zemích): každý nějakou svou mobilku máme, ale kdyby třeba nejnovější Motorola zlevnila z pětadvaceti tisíc korun na sedm, to by byly zase prodeje! Podobný pokles u PC samozřejmě čekat nemůžeme, ale každé pošťouchnutí je dobré.

O letošním roku se často tvrdí, že to bude „Gadget Year“, tj. rok nejrůznějších přístrojů do kapsy, MP3 přehrávačů, mobilů, kapesních přehrávačů a podobně. Nabízím i jinou alternativu: bude to opět rok pécéčka.

Diskuze (7) Další článek: Hackněte si počítač

Témata článku: , , , , , ,