Intel Sandy Bridge: nové hybridní desktopové čipy

Intel oficiálně představil novou architekturu procesorů, které obsahují výkonný integrovaný grafický čip a opět jsou celkově rychlejší a úspornější. Nechybí ani podrobné testy ze světa.
Kapitoly článku

Jako u každého velkého technologického představení se po celém světě vyrojilo několik desítek podrobných testů, které se zaměřují na každou oblast, v některých případech i na specifické, které jiní redaktoři opominuli.

Pokud se chcete podívat na konkrétní srovnání či určitou oblast, můžete navštívit servery Anandtech, PC Perspective, Guru3D, HotHardware, Techgage, t-break, Tech Report, Legit Reviews, Neoseeker, Legion Hardware, Toms Hardware, TechSpot, TweakTown, Lost Circuits, Benchmark Reviews, OCIA, Vortez Hardware, Hardware Canucks, Hardware Heaven, Tech Reaction, TechPowerUp, Missing Remote, LANOC, Hi Tech Legion, Bjorn 3D, Inside HW, PureOC, bit-tech, OC3D, Funky Kit, KitGuru, Overclockers Club nebo SemiAccurate.

lga1155-pins.jpg

Téměř všichni testovali modely Intel Core i5-2600K nebo Core i5-25000K s otevřenými násobiči, popřípadě i Core i7-2600K, Core i5-2400 nebo Core i3-2100.

Testů je tedy hodně, nejdříve se podíváme, jak si nová architektura vede po procesorové stránce:

35026.png 35030.png Application_04.png
bc2.gif folding.gif Photoshop CS5.png
 

Jak je vidět, výkon je výborný, v některých oblastech překoná i mnohem dražší procesory se starší architekturou. Nové modely poskytují vysoký výkon, a jak si můžete všimnout u testu Truecryptu 7.0a, Intel velmi zapracoval na hardwarovém šifrování, rozdíl je více než pětinásobný. V mnoha aplikacích i hrách využívající méně jader nové procesory těží z dynamického Turbo Boostu 2.0, který je schopen jít s frekvencí hodně vysoko, avšak stále v rozmezí maximálního TDP.

Výkon grafiky si můžete prohlédnout například na těchto grafech ze serveru Anandtech:

34870.png 34872.png
35053.png 34874.png

Grafický čip Intel HD 3000 splnil veškerá očekávání, jeho výkon je na úrovni grafické karty AMD Radeon HD 5450, což je jistě dobrá zpráva pro občasné hráče her. V grafech je i ukázka rychlosti převodu filmu na formát pro iPhone 4, v případě použití kompatibilního software je čas potřebný k převodu více než dvakrát menší. Mírným zklamáním je Intel HD 2000, která je u slabších modelů. I tak se však jedná značný nárůst výkonu oproti staršímu Intel HD.

Spotřeba

Vylepšená architektura je také synonymem k nižší spotřebě a Sandy Bridge se opravdu předvádí. Poměr výkonu na watt je tak opět lepší (všimněte si obrovského rozdílu oproti starému Intel Pentium EE 840) a největší rozdíl je pochopitelně při zatížení:

cine-power-idle.gif cine-power-peak.gif cine-power-total-energy.gif
 

Dobře je to vidět především v celkové energii potřebné k dokončení úlohy, spolu s dynamickým Turbo Boostem se dokončí úkol dříve a tím procesor spotřebuje celkově mnohem méně energie.

Povedené procesory v každém směru

Procesory Sandy Bridge jsou sice vyráběny stejnou technologií jako minulá generace, i přes to však nabízí spoustu nového. Kromě vyššího výkonu, který je standardně v průměru o deset a více procent vyšší, ale občas se dokonce vyrovná nejdražšímu šestijádru v ceně dvaceti tisíc korun, poskytuje mnohem znatelnější rychlost grafického čipu, který je nově možné využít i jako akcelerátor při převodu videa.

desktop01.jpg


Přidejte k tomu nižší spotřebu či dobré možnosti přetaktování a máte ideálního kandidáta na stavbu nového počítače. Nejvyšší model Core i7-2600K bude sice stát přibližně 7 000 Kč s DPH, optimální a zlatá střední cesta je ale především Core i5-2500 případně Core i5-2500K s otevřeným násobičem (ale bez vPro), který by měl být v prodeji do pěti tisíc korun.

lineupdesktop1.jpg lineupdesktop2.jpglineupdesktop3.jpg

V zítřejším článku se podíváme na mobilní platformu Sandy Bridge včetně testů některých prvních notebooků.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,