Intel ruší technologický postup Tick-Tock, přidává třetí období optimalizace

Intel už delší dobu používal velmi rychlé tempo vydávání nových procesorů a pokročilejších výrobních technologií, které vycházelo z Moorova zákona. S přechodem na 10nm výrobu čipů ale přichází větší komplikace, než se očekávalo a tak bude muset Intel standardně dvouletý cyklus prodloužit.

Jak lze vidět na čipech starší generace a přechodu z 45 nm na 32 nm a 22 nm technologii, vše vycházelo velmi dobře. V oblasti 10nm a 7nm čipů ale nastupují komplikace nejen se samotnou architekturou a výrobou čipů, ale také s běžně používaným materiálem, kterým byl doposud křemík.

Klepněte pro větší obrázek
Staré tempo Tick-Tock od Intelu končí

Jedná se tak o změnu příliš velkého množství věcí najednou, což si žádá delší čas a větší investice. Podle informací z výroční zprávy (PDF) tak Intel nahrazuje tempo „Tick-Tock“, které zahrnuje použití dvakrát téměř stejné architektury na dvou různých výrobních procesech, rozšířenou verzí.

Na grafice lze vidět, že kromě změny výrobní technologie a architektury ještě přichází třetí období, které je nazýváno jako „optimalizace“ a pravděpodobně půjde o prodloužení ze dvou let na tři roky. Jeden rok navíc by měl stačit k tomu, aby bylo možné vytvořit další „lepší“ generaci čipů.

Klepněte pro větší obrázek
Nové tempo bude mít tři období s přídavnou optimalizací

Pomocí jedné výrobní technologie tak dojde k využití dvou architektur a dodatečné optimalizace architektury. Intel v roce 2015 investoval 12,1 miliardy dolarů na výzkum, což je zvýšení oproti roku 2014, kdy investoval 11,5 miliardy dolarů a roku 2013, kdy se jednalo „pouze“ o 10,6 miliardy dolarů.

Vzhledem k tomu, že zvyšování výkonu už není tak nutné jako v minulosti, alespoň u běžných počítačů a notebooků, je mnohem větší tlak na nižší spotřebu, respektive efektivitu spotřeby a výkonu. Menší nutnost výkonu na klientech je znát i díky tomu, že se mnohem více rozšiřují cloud platformy, které řadu výpočtů dělají právě za klienty.

Klepněte pro větší obrázek
Byznysová struktura Intelu

Zajímavou hodnotou je i počet lidí, který v Intelu pracuje. Na konci roku měl Intel celkem 107 300 zaměstnanců, přičemž 51 % z nich je přímo ve Spojených státech.

Diskuze (32) Další článek: Pořizujte software chytře – Malé a střední společnosti, 4. díl

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,