Procesory | Intel | Cofee Lake

Intel prozradil ceny procesorů Core F bez grafického jádra. Sleva se rovná nule

Když Intel minulý rok oznámil, že uvede procesory z generace Coffee lake refresh bez integrovaného grafického jádra, neboli iGPU, mnoho lidí bylo z tohoto kroku nadšeno. Logicky to totiž nahrávalo myšlence, že tyto procesory budou alespoň o něco málo levnější a kdo grafické jádro nepotřebuje, třeba typicky hráči využívající výkonnější samostatnou grafickou kartu, tak může ušetřit. Nyní Intel ceny zveřejnil a kupodivu se ale žádná sleva nekoná.

tabulka igpu.PNG
Ceny procesorů Intel bez integrované grafické karty

Ceny procesorů série F bez grafického jádra jsou zkrátka stejné jako u procesorů, které grafické jádro obsahují, respektive mají aktivované. To je velmi překvapivý závěr, protože se očekávala sleva v řádu desítek dolarů. Intel totiž na tyto procesory může využít z výroby i čipy postižené defektem v místě, kde se nachází iGPU. Tuto část čipu jednoduše deaktivuje a dál prodá.

V tuto chvíli tedy vyvstává otázka, zda má smysl si tyto procesory kupovat. Zaprvé nemají aktivovanou iGPU a nelze ji ani dodatečně aktivovat. A za druhé se může jednat o horší kusy z výroby, které byly postihnuty nějakým defektem a nemusí mít tak dobrý potenciál k přetaktování. Každopádně nepřinesou žádný vyšší výkon či jiné výhody oproti plnohodnotným procesorům s integrovanou grafikou.

Jak poznamenává Tomshardware, nové procesory řady F působí spíše jako nouzová pojistka Intelu, aby dokázal uspokojit poptávku na trhu. Pokud opět nastane situace, že výroba standardních procesorů nebude dostačovat na uspokojení poptávky, mnozí zákazníci v nouzi ještě rádi sáhnou po řadě F. Je možné, že ta bude ve finále přece jen o něco málo levnější, s cenami mohou v omezeném rozsahu pracovat koncoví prodejci.

Diskuze (26) Další článek: Americký soud: Lidi nelze nutit k odemykání zařízení pomocí biometrických údajů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,