Intel proti Transmetě: výhra to není, ale aspoň něco

Protitah pomůže, ale překvapivě také Intel se potýká s výrobními problémy.
Coby „anti-Crusoe“ mají působit dva již před pár týdny ohlášené procesory od Intelu určené pro notebooky: Pentium III na 600 MHz s údajnou spotřebou okolo wattu a Celeron na 500 MHz s dvouwattovou spotřebou. Notebooky s těmito procesory mají – podle Intelu – vydržet až pět a půl hodiny na baterie a většina výrobců notebooků potvrzuje, že je bude zabudovávat do svých strojů.

Jenomže pět a půl hodiny není zase žádná gigantická výhra – některé notebooky to dokáží i dnes – a navíc, Intel se už tři čtvrtě roku potýká s výrobními problémy právě u čipů Pentium III a Celeron, a není schopen jich na trh dodat dostatek. To jej bolí dvojnásobek, protože to vždycky vypadalo, že proti AMD (a brzy i Transmetě) dokáže bodovat právě svou nekonečnou kapacitou, svou schopností vyrobit, když už i konkurence má schopnost navrhnout. Tím se mimochodem Intel často zaklínal; dnes už méně často.

Notebook s výdrží pět a půl hodiny pro „cesťáka“ nestačí; ten dnes proto raději použije kapesní počítač se schopností vydržet týdny. Pět a půl hodiny u notebooku navíc skoro nikdy pět a půl hodiny není: člověk nejezdí pořád s „plnou nádrží“, a velmi nerad pak dojíždí „na výpary“, rezerva je nutná. V současných noteboocích ale zabírají většinu spotřeby další elementy; vše s výjimkou obrazovky je však dáno mrhavým modelem Windows a jejích aplikací: hodně výkonu, hodně paměti, hodně disku – hodně energie. Pokud bude Transmeta soutěžit s Intelem na bázi běžných PC notebooků, bude mít malou naději na výhru: zákazníci i velcí tvůrci notebooků jsou konzervativní, jedni ani druzí nebudou chtít změnit své zvyky rychle. Nadějnější to ale může být u zcela nových zařízení, nebo případně notebooků postavených na jiných platformách – Linuxu či třeba Be.

Jak se ale budeme u čipů setkávat v budoucnu stále častěji, může to být třetí vzadu, který se bude nakonec smát. AMD bez velkého halasu ukazuje svou technologii PowerNow coby „odpověď“ na SpeedStep od Intelu – technologii, která utlumuje výkon a spotřebu procesoru, když není potřeba jet na plný výkon. Komentáře hovoří, že PowerNow je „o míle před“ SpeedStepem, a čip K6 ve variantě „mobile“ taktovaný na 550 MHz stojí výrobce notebooků sto dolarů – méně než Crusoe i podobné čipy od Intelu. Na rozdíl od stolního počítače si ale notebook nepostavíte sami, takže budeme muset počkat, s čím přijdou výrobci přenosných počítačů.

Váš názor Další článek: VBA: Programujte v Office

Témata článku: , , , , , , , ,