Intel propustí 6 tisíc zaměstnanců a zruší 5 továren

Americký technologický gigant Intel ve veřejné zprávě oznámil skutečnost, že hodlá zrušit 5 až 6 tisíc pracovních míst a dojde i k uzavření výrobních továren po celém světě. Vedení firmy tak reaguje na slabou poptávku související s probíhající ekonomickou krizí.

O místo přijdou tisícovky zaměstnanců napříč celého spektra pracovních pozic, uzavření továren je pak plánováno ve Spojených státech, na Filipínách a v Malajsii. Podle odborníků a burzovních analytiků provádí vedení Intelu správné kroky k tomu, aby se v nejisté budoucnosti udržel ve hře a černých číslech. Mimo tyto nepříjemné kroky se největší výrobce mikroprocesorů na světě odhodlal i k jiným taktikám, tentokrát obchodního rázu. Až o 40 procent zlevnil celé portfólio svých procesorů, což by mělo zajistit větší odbyt i vzhledem k nepříznivým vyhlídkám ekonomiky.

Čistý zisk Intelu se za poslední fiskální čtvrtletí loňského roku propadl o osudných 90 procent na 234 milionů amerických dolarů. Podobně jsou na tom i jiné firmy v technologické branži: Microsoft ve včerejší finanční zprávě ohlásil propouštění 5 tisíc zaměstnanců a propad zisku o 11 procent. Dvě a půl tisícovky zaměstnanců propouští i Lenovo, 15 tisíc lidí přijde o práci v Sony a propouštět hodlá například i Logitech.

Přece jenom se i některým technologickým velikánům daří. Googlu sice za poslední čtvrtletí klesl čistý zisk na 382 milionů dolarů z původní 1,2 miliardy, to bylo ale zapříčiněno četnými strategickými investicemi. Tržby zůstaly nad očekáváním analytiků, což se příjemně odráží i na ceně akcií a prognózách do budoucna (více v dnešní bleskovce). Odhady burzovních expertů překonalo i IBM -- meziroční zisk poskočil o celých 12 procent na 4,4 miliardy dolarů. Firma navíc očekává dobré výsledky i na celý tento rok.

Diskuze (8) Další článek: Nové Mono 2.2, aneb .NET aplikace na Linux

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,