Intel přiznává chybu v procesoru Pentium III Xeon 900MHz

Sice jsou kvůli této chybě dodávky zastavené již od dubna, ale oficiálně to bylo oznámeno až nyní.
Intel začal prodávat své Pentium III Xeon 900 MHz s 2 MB paměti letos v březnu. Tato verze Xeonu je určená pro čtyř až osmiprocesorové servery a je klíčovým prvkem Intel při boji proti unixovým serverům. Jak se ale nyní ukázalo, krátce po svém uvedení byly tyto procesory tiše staženy kvůli nalezené chybě. Ta se sice projevila pouze při laboratorním testování, nikoli v praktickém provozu, nicméně Intel kvůli tomu stáhl procesor z nabídky a místo něj nabízí slabší 700MHz verzi.

Chyba je v registru procesoru, kde může vzniknout nekonečná smyčka, kvůli které se procesor zablokuje. Nemůže dojít ke změně či ztrátě dat, ale chyba může způsobit zablokování serveru. Na chybu upozornil významný výrobce počítačů, nicméně Intel jej více neupřesnil.

Procesor byl dodán na trh zatím v malých množstvích. Jedná se přece jen o exkluzivní procesory, které jsou nasazovány jen ve specifických aplikacích. Intel je bude nyní vyměňovat za 700MHz verze a předpokládá návrat opraveného 900MHz Xeonu na srpen.

Ač pro Intel může znít nepříjemně odhalení další chyby, je pro něj jistě přínosem, že chyba byla odhalena při interním testování a neupozornil na ni žádný zákazník.

Diskuze (4) Další článek: Nejkradenější filmy na webu

Témata článku: , , , , , , , , , ,