Intel předvede 1GHz Pentium III v únoru

Intel se chystá demonstrovat Pentium III na frekvenci 1GHz na únorové konferenci IEEE International Solid-State Circuits Conference.
Intel se chystá demonstrovat Pentium III na frekvenci 1GHz na únorové konferenci IEEE International Solid-State Circuits Conference. 7. února tak představí gigahertzovou verzi svého procesoru. Podstatné na zprávě je, že se jedná opravdu jen o demonstraci, nikoli uvedení na trh. S tím se počítá když tak až na konec roku 2000. AMD již před časem deklarovalo svoji připravenost uvést gigahertzový Athlon na trh. To se dá předpokládat do druhé půlky roku 2000. Intel také oznámil, že jeho gigahertzová verze Pentia III bude mít i lehce pozměněnou architekturu s optimalizovanými propojeními na čipu, proto chce uvést Pentium III po intenzivnějším testování. Nepůjde prostě jen o vyšroubovaný výkon současných procesorů, ale o odlišnou konstrukci.

Příští rok se tedy ponese zřejmě v duchu gigahertzových procesorů. Compaq chce uvést Alphu, IBM připravuje PowerPC, Intel své Pentium III a AMD uvede Athlon. K tomu ještě Intel uvede 64bitové Itanium (Merced) a v závěru roku představí i pokračovatele architektury IA-32, procesor s kódovým označením Willamette, který se přehoupne přes rychlost 1 GHz.

Již v současné době si můžete koupit gigahertzový Athlon od Kryotechu, pochopitelně se jedná o přetaktovaný Athlon, ovšem zde chlazený hluboko pod bod mrazu výkonným kompresorem. Na nově připravovaných gigahertzových procesorech je podstatné, že pracují při pokojové teplotě a budou potřebovat zanedbatelné chlazení.

Diskuze (2) Další článek: Aby nám Windows lepšie rozumeli

Témata článku: , , , ,