Intel představil své řešení digitální zábavy v domácnosti

Zatímco Microsoft chce vytvořit digitální centrum domácnosti z Windows XP Media Center Edition a Apple z Mac OS X, Intel jde svou cestou. Řešení Intelu je ale univerzálnější.
Extended Wireless PC, jak se nové řešení nazývá, rozhodně nevypadá jako PC, natož extended. Jedná se totiž o malou krabičku, která je bezdrátovou sítí 802.11b a přes Universal Plug and Play propojena se stolním počítačem. K televizi a dalším hifi komponentám je pak připojena pomocí normálních cinch konektorů.

Tato chytrá krabička obsahuje vlastní procesor – pochopitelně Intel, konkrétně PXA210 – a vlastní operační systémek. Díky tomu je schopna jednat autonomně, aniž by rušila právě pracujícího člověka u počítače. Přes bezdrátovou síť si stahuje videa, MP3 a WMA skladby, JPEG obrázky. Vše pak zobrazuje na obrazovce televize. K ovládání lze mimo tlačítek přímo na přístroji použít i dálkové ovládání.

Důležité je, že Intel představil pouze koncept, sám to vyrábět nehodlá. Chce to pouze nabídnout OEM výrobcům, aby se to vyrábělo pod jinými značkami. Samotnému Intelu stačí, že tam budou použity jeho komponenty.

V nadcházející době bude podobných řešení více, a rozhodně se nedá říci, které z nich by mělo jednoznačnou šanci na úspěch. Microsoft představil Windows XP Media Center Edition, který z počítače udělá mediální centrum, obsahuje vše co je potřeba pro digitální nahrávání televize a správu médií na počítači, na druhou stranu se nedá sdílet, tedy pustit DVD na televizi manželce a současně pracovat v Excelu na tabulkách. Apple řeší svůj princip digitálního hubu podobně, zaměřuje se na snadné připojování k počítači a jednoduchou identifikaci zařízení na síti. Sony pochopitelně nechce stát pozadu a v listopadu uvede na japonský trh domácí server RoomLink poskytující obdobné funkce jako řešení Intelu.

Řešení Intelu má šanci oslovit především díky své jednoduchosti a možnosti přidání k existujícímu počítači. Počítač můžete mít klidně v pracovně a v obýváku z něj pouštět videa. Zařízení se dá připojit i pomocí USB a tak se nakonfigurují základní nastavení. Nevýhodou je především vestavěný systém podporující jen několik formátů a současně připojení jen na jeden videovýstup a stereozvuk. Otázkou je tak například schopnost přehrávat DivX, zcela jistě nelze přehrát prostorový zvuk. V této variantě je to nejvhodnější na přehrávání MP3 a pouštění JPEG obrázků z digitálního fotoaparátu. Jedná se ale jen o ideový náčrtek, který půjde dále rozvíjet. Zcela jistě tedy najdeme kromě jednodušších i složitější zařízení.

Diskuze (2) Další článek: Mozilla 1.2 alfa

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,