Procesory | Intel

Intel představil 20 nových procesorů řady Atom. Mají až 16 jader

  • Intel rozšířil nabídku procesorů Atom o nové modely
  • Řada C300 cílí hlavně na serverové, síťové a IoT nasazení
  • Nejvyšší model se chlubí 16 jádry a podporou až 256 GB operační paměti

Procesory Intel Atom už dávno nejsou synonymem pro slabé a levné procesory pro „netbooky“. Dokazuje to i nová řada C3000 s 20 novými modely, které nejsou vůbec určené pro notebooky nebo desktopy, právě naopak. Atomy řady C3000 jsou určené pro různé specializované servery, síťové prvky a internet věcí, kde je nutné především rychlé síťové spojení.

Hlavním důvodem nových Atomů je rovněž nutnost silnější konkurence proti stoupající popularitě procesorů ARM právě v náročnější síťové oblasti, kde dříve vládly spíše výkonné procesory od Intelu. Výrobci ale začali výkonné ARMy a platformy používat i pro tato řešení, díky čemuž mohli v rámci koncové ceny produktu nabídnout lepší ceny, než v konfiguraci s procesory od Intelu. Nové Atomy tak reagují na ARM, který začíná pomalu a jistě ukousávat důležitou příjmovou oblast Intelu.

Intel Atom C3000 a tři skupiny

Intel uvedl celkem 20 nových modelů řady C3000, které dělí do tří různých hlavních skupin. Nejslabší modely jsou určené pro Iot nasazení, druhá skupina má specializaci pro síťová úložiště a sítě obecně a třetí (nejvýkonnější) se zaměřuje na servery a cloud úložiště.

Všechny procesory jsou vyrobené pomocí 14nm technologie (architektura Goldmont) a podporují ECC paměti. Dle modelu může být kapacita operační paměti DDR4 až 256 GB (SODIMM, UDIMM, RDIMM) v dvoukanálovém zapojení. SoC dle verze disponuje podporou ethernetu s rychlostí 4 x 2,5 GbE až 4 x 10 GbE od Intelu. Skupina čipů pro síťové nasazení a Iot má integrovaný systém hardwarového šifrování pomocí Intel QuickAssist s rychlostí až 20 Gb/s.

Všechny modely pochopitelně podporují virtualizaci (Intel VT) a v rámci maximálně 20 PCI Express linek nechybí podpora SATA 6 Gb/s, USB 3.0 a eMMC. Čipy pro internet věcí mají navíc i rozšířenou toleranci k okolní teplotě v rozmezí -40 až +85 stupňů Celsia.

Až 16 procesorových jader

Nejnižší model ze sekce IoT - Intel Atom C3308 má 2 jádra na frekvenci 1,6 GHz a jeho TDP je 9,5 W. Jeho cena je opravdu hodně nízká – pouze 27 dolarů (přibližně 810 Kč s DPH). V této skupině lze ale zvolit až 12jádro na frekvenci 2 GHz s TDP 24 W.

Nejvýkonnější modely procesorů ale najdeme ve skupině pro serverové a síťové nasazení. Zde jsou nejvyššími modely 16jádrové kusy Intel Atom C3958 a C3955, které mají frekvenci 2 GHz a 2,1 GHz, přičemž jejich TDP je 31 W, respektive 32 W. U těchto modelů už je rovněž nutné počítat s vyšší cenou, která je kolem 450 dolarů, v přepočtu tedy asi 13 500 Kč s DPH.

Jak je vidět, nabídka je to opravdu slušná a rozpětí modelů dostatečně velké na to, aby si skoro každý výrobce vybral ten ideální kus pro daný účel. Otázkou tak zůstává, zda nová nabídka od Intelu přesvědčí výrobce, kteří už používají nebo se poohlíží po vícejádrových čipech ARM optimalizovaných na stejnou oblast.

Diskuze (11) Další článek: Prasata bez „dědičných“ virů otevírají cestu k transplantacím zvířecích orgánů lidem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,