Notebooky | Procesory | Intel

Intel představil 10. generaci výkonných notebookových procesorů. Chce zastrašit AMD s frekvencí 5,3 GHz

  • Intel představil nabídku výkonných mobilních čipy Comet Lake-H
  • Tyto mobilní čipy jsou určené do výkonných a herních notebooků
  • Intel se snaží výkon nahnat vysokou frekvencí

Minulý měsíc jsme se dočkali představení mobilních procesorů Ryzen 4000 od AMD a dokonce už máme na Živě i první test notebooku, který je vybaven jedním z procesorů této řady s 7nm architekturou Zen 2.

Intel ale nyní přichází s odpovědí v podobě výkonných mobilních čipů řady Comet Lake-H, které jsou určené hlavně pro herní notebooky a výkonné pracovní notebooky a zařízení. Podaří se mu konkurovat novým modelům od AMD?

Vysoká frekvence až 5,3 GHz

Intel k výrobě těchto čipů používá stále 14nm technologii, avšak je nutné podotknout, že už je v páté generaci a značně optimalizovaná. Jen díky tomu se Intelu podařilo vymáčknout z čipů ještě o trochu více a zase o trochu více posunout frekvence. AMD se ale podařilo v nejnovější architektuře Zen 2 výrazně zvýšit IPC (Instructions per Cycle), takže i přes to, že běží na nižších frekvencích než Intel, dokáže nabídnout stejný nebo dokonce i vyšší výkon.

10th Gen Intel Core H-Series Processor Presentation-page-015.jpg
Přehled modelů mobilních čipů 10. generace Comet Lake-H od Intelu

Intel ale stále hraje nebezpečnou hru (pamatujete Pentium 4?) se zvyšováním frekvencí a tak se nelze divit tomu, že se k této strategii rozhodl i u nových výkonných notebookových čipů. Nejvyšší model Core i9-10980HK s 8 jádry má sice základní frekvenci 2,4 GHz, ale v rámci turba se dokáže přetaktovat na 5,1 GHz, respektive dokonce až na 5,3 GHz u jednoho jádra.

Druhým nejvyšším modelem je rovněž osmijádro Core i7-10875H, které má maximální turbo 5,1 GHz. Střední třídu drží dva 6jádrové modely Core i7-10850H a Core i7-10750H s frekvencí turba až 5,1 a 5 GHz, rovněž pouze u jednoho jádra. Nejnižší dva modely jsou čtyřjádra v podobě Core i5-10400H a Core i5-10300H, které mají turbo frekvencí s jedním jádrem až 4,6 GHz, respektive 4,5 GHz.

Intel tedy uvedl celkem 6 modelů, přičemž všechny mají standardní TDP 45 W a podporují operační paměti DDR4-2933 ve dvoukanálovém provedení.

Přes 30 notebooků a 100 počítačů

Intel se pochlubil tím, že výrobci už na trh postupně uvedou přes 30 různých modelů notebooků a rovněž přes 100 různých druhů počítačů, které budou mít nové výkonné mobilní procesory uvnitř.

Podobně jako v případě čipů od AMD by měly být notebooky i přes vysoký výkon poměrně tenké - kolem 2 cm. V tomto má Intel velkou výhodu proti AMD, které dlouhou dobu ztrácelo přízeň výrobců a nyní bude nastupovat na OEM trh velmi pozvolně, zatímco Intel už jede ve vyjetém scénáři s obrovskou spoustou partnerů a ověřenými prodejními i distribučními cestami.

Pokud jde o samotnou výbavu čipsetů Intel 400, k dispozici je Thunderbolt 3 přes PCI Express 3.0 a řadič od Intelu, podpora Intel Optane pamětí, přes Intel CNVi RF modul také Wi-Fi 6 AX201. Mezi rozhraními je to pak USB 3.2, USB 2.0, SATA 3.0 a nativní Intel LAN (ethernet).

Kdo vyhraje letos?

Jak na tom jsou oba tábory vůči sobě, na to si budeme muset počkat s prvními testy notebooků či jiných zařízení. Zatím jsou k dispozici testy nejvyšších modelů mobilních čipů od AMD, které poráží předchozí generaci od Intelu mnohdy o velký kus.

Bude tak zajímavé sledovat, jestli se tento mezigenerační skok Intelu opravdu podařil natolik, aby se vyrovnal AMD. Intel je totiž stále omezen 14nm technologií, zatímco AMD si užívá pokročilou 7nm výrobu od TSMC a tomu odpovídá třeba i spotřeba. A právě spotřeba je v notebooku mnohem důležitější, než na desktopu.

Diskuze (24) Další článek: Dalekohledu za 250 miliard pomohou při výzkumu exoplanet amatéři. Češi jsou napřed

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,