Intel plánuje 600MHz impuls pro kapesní počítače

Intel připravuje výrobu nových procesorů pro kapesní počítače, které by se mohly stát dalším impulsem pro jejich rozvoj a rozšíření.
I když od kapesních počítačů s Windows CE nikdo v současnosti nečeká výkon srovnatelný s pracovními stanicemi, málokoho uspokojí a navíc můžou taková očekávání vzniknout v budoucnosti. Toho si je jistě vědom jeden z největších výrobců mikroprocesorů na světě a proto oznámil svoje plány s procesory třídy StrongARM.

Tyto procesory se využívají masivně právě při výrobě kapesních počítačů a vzhledem k prognózám o růstu tohoto trhu jich bude potřeba stále více. A stále rychlejších. Intel proto připravuje novou architekturu těchto procesorů a v polovině roku 2000 by měl podle slov svých marketingových ředitelů představit nový procesor, který se bude snažit zaujmout především frekvencí 600 MHz při spotřebě max. 450 miliwattů. Nejvýkonnější varianta bude disponovat výkonem až 750 MIPS, což je přibližně výkon současných počítačů s Pentiem II pracujících na 350 MHz. Když se k tomu přidá dostatek paměti (standardy příští roku budou určitě vyšší než v současnosti), měly by tyto stroje podporovat dost náročné úlohy a programy. Nemělo by se však zapomínat na to, že v kapesních počítačích např. s Windows CE řídí procesor všechny funkce celého systému – zobrazování grafiky na displeji, komunikaci, vstup z klávesnice a pera, zkrátka všechno, takže podstatná část výkonu bude spolknuta těmito funkcemi. A to vzrůstá obliba zařízení se zvukovými funkcemi – MP3 na handheldu je skutečně působivé.

Procesory StrongARM využívají architektury RISC, měly by na nich tedy běžet operační systémy Windows CE, JavaOS, EPOC32 a některé další. Inženýři Intelu dovnitř procesoru samozřejmě vměstnali spoustu pěkně znějících technologií, jako např. predikce větvení, datové zkratky, dynamické řízení větvení, progresivní stupňování napětí, což se dá shrnout do stručné věty „technologie snižující spotřebu a zvyšující výkon procesoru“.

Právě výdrž práce na baterie je u většiny přenosných zařízení nedostatečná. Kapesní počítače s Windows CE nebo Psiony jsou na tom sice podstatně lépe než notebooky, ale náročnější uživatele už neuspokojí. Navíc se tiše mlčí o tom, že udávaná doba běhu na baterie využívá faktu, že běžný uživatel má zapnutý přístroj jen několik minut, poté ho vypne a baterie jsou tak méně namáhány.

Podle IDC dosáhne trh kapesních počítačů v roce 2002 objemu 25 milionů zařízení v celkové hodnotě 13 mld. USD. Růst je předpovídán na 43 % ročně (čekalo se více) a Intel se jistě pokusí, podobně jako je tomu ve světě PC, přesunout část této sumy na svoje konta.

Váš názor Další článek: WinAMP 2.20 – další update tolik známého mp3 přehrávače

Témata článku: , , , , , , , , , ,