Intel Pentium: za historií legendy

Procesory Pentium zná asi každý, Intel legendární označení používal spoustu let u velké řady procesorů. Jak šel čas s procesory Pentium a proč Intel značku degradoval?
Kapitoly článku

NetBrust a slavné Pentium 4

Intel měl v roce 2000 připraveného nástupce P6, architekturu označovanou jako NetBurst, která s poprvé představila s procesorem Pentium 4.

i když si Intel plánoval, že s touto architekturou dosáhne hranice 10 GHz, realita byla výrazně horší. Jak se ukázalo, NetBurst nebyla ideální architektura pro mobilní použití kvůli vysoké spotřebě a ztrátovému teplu, což znamenalo i omezení pro dosažení vyšších frekvencí. Intelu se tak nepodařilo dosáhnout ani bájné hranice 4 GHz a nejvyšší a poslední model Pentium 4 Extreme Edition se musel spokojit s frekvencí 3,8 GHz (Prescott).

GetThumbNail.jpeg
Originální balení Pentium 4

Intel ale s procesory Pentium 4 poprvé představil technologii HyperThreading a vytvořil i první dvoujádrové modely Pentium D a odlehčenou variantu Celeron D.

Nehalem, Sandy Bridge, Ivy Bridge i Haswell

Po marketingovém fiasku s přehřívajícími a topícími procesory Pentium Intel zjistil, že NetBurst není ten správný směr a vrátil se ke starší architektuře P6, kterou přetvořil do nové architektury Core. S tím se stvořila i nová značka procesorů Intel Core, kterou Intel úspěšně používá dodnes.

75807696.jpg
Aktuální verze značky Pentium se používá pouze pro slabší modely procesorů od Intelu

A co se stalo se značkou Pentium? Intel ji začal používat pro velmi slabé a levné varianty čipů Core a to v rámci architektur Nehalem, Sandy Bridge, Ivy Bridge i nejnovějšího Haswellu.

Intel dokonce začal označení „Pentium“ používat pro nahrazení poškozené značky velmi úsporných a jednoduchých čipů Atom, které si prožily podobně špatné období jako Pentium 4.

429386-intel-unlocked-pentium-g3258-credit-intel.jpg
Intel slaví 20leté výročí se speciální edicí odemčeného dvoujádrového čipu Haswell (22 nm)

A jaká je budoucnost Pentia? Slavná značka asi už navždy zůstane na počest revolučního období v nabídce Intelu, byť pouze pro slabé modely. Intel ale na Pentium nezapomíná a tento rok připomněl 20leté výročí značky. Představil dokonce speciální edici odemčeného dvoujdárového modelu Pentium G3258 se základní frekvencí 3,2 GHz, integrovanou grafikou a TDP 53 W.

cine-multi.gifcine-single.gif
Srovnání výkonu nového odemčeného Pentia G3258 (Zdroj: Tech Report)

Jak lze vidět například v testu webu Tech Report, díky odemčenému násobiči bylo možné tento procesor přetaktovat až na slušných 4,8 GHz. Na nové výkonné a vícejádrové modely už ale v náročných úlohách ani vysoká frekvence nestačí.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,