Intel Pentium III na 1133 MHz je tu

Firma Intel oficiálně uvedla nový procesor Intel Pentium III s taktem 1133 MHz (1,13 GHz).
Firma Intel oficiálně uvedla nový procesor Intel Pentium III s taktem 1133 MHz (1,13 GHz). Je to v současnosti procesor s nejrychlejším taktem pro PC počítače na světě. Procesor je vyráběn pouze v S.E.C.C.2 pouzdře (pro Slot 1). Externí takt procesoru je 133 MHz a stejně jako ostatní procesory Intel Pentium III nové řady má L2 cache velikosti 256 KB v taktu procesoru a SSE instrukční sadu. Jádro procesoru je napájeno 1,8 V(!) a maximální výkon procesoru je 23 W. Maximální povolená teplota pouzdra přitom zůstala na hodnotě 70 stupňů Celsia. Při FSB taktu 133 MHz je násobitel na 17/2 neboli 8,5.

Měřeno výkonnostním testem SYSmark 2000 firmy BAPCo má podle firmy Intel tento procesor index výkonu 208 v porovnání s výkonem 197, které dosáhl předchozí procesor Intel Pentium III s taktem 1 GHz.

Současně je firma Dell jednou z prvních, která zároveň uvedla vlastní počítač s tímto procesorem. Má označení Dell Dimension XPS 1130r. Kromě zmíněného procesoru počítač obsahuje i820 čipovou sadu a paměť RDRAM PC700 kapacity 128 MB, NVidia GeForce 256+ DDR, 30GB disk, 8x DVD-ROM a 17“ monitor.

Živě komentuje: Dobrým tahem Intelu bývá fakt, že v době ohlášení prodeje procesoru se ten již vyskytuje ve značkových počítačích. Vím, byla tu jedna výjimka s názvem Intel Pentium III 1 GHz, která i po dlouhé době čekání na trhu zkrátka chybí. Nyní Intel skutečně překvapil – vypadá to, že od této doby by snad konečně měly být na trhu stroje s procesory Intel nejen s taktem 1 GHz, ale i s novým procesorem 1,13 GHz.

Procesor je k dispozici (zatím) jen v pouzdře SECC2 neboli jen pro Slot 1 a nikoli pro FC-PGA patici Socket 370. Nevím, co firma Intel tímto postupem zamýšlí. Na jedné straně se tvrdí, že Slot 1 byl technologickým ústupkem nižší integraci (procesor se skládal ze dvou nebo tří integrovaných obvodů v jednom pouzdře) a nyní se bude pokračovat v paticové řadě a nikoli slotové, na druhé straně všechny nejrychlejší procesory existují pouze ve verzi pro Slot 1.

Jedno vysvětlení bych měl (ovšem je to spekulace). Intel chce podporovat velké firmy jako Acer, Compaq, Dell, HP, IBM a další, kterým dodává slotovou verzi procesorů. Důvod – zatím není možné dodat takové množství procesorů. Těmto firmám je jedno, jestli své vlastní základní desky osadí slotem nebo paticí, protože používají vlastní desky a nikoli obecné. Mnozí majitelé základních desek se Slotem 1 tento procesor nemohou použít, protože jejich desky nemusí tak vysoký takt podporovat na rozdíl od nových desek s FC-PGA, jejichž uživatelé by právě tento nový procesor chtěli. Myslím si, že až bude procesorů vyrobeno rozumné množství, začne se pouzdřit i do FC-PGA. Jedním z důvodů může být i jednodušší chlazení Slotu 1 – větší chladiče a více větráčků.

Podrobně budou vlastnosti různých rychlostí procesorů Intel Pentium III porovnávány v článku, který bude následovat.

Diskuze (7) Další článek: Hudba: Napster ještě dlouho on-line

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,