Technologie | Intel | SSD

Intel Optane bude mít podporu PCI Express 4.0 a pokročilejší flash paměti

Konkurence v oblasti pamětí NAND flash je poměrně velká a tak není divu, že už i čínský výrobce YMTC přechází na 128vrstvé čipy a Samsung chystá 160vrstvé modely, které opět přinesou snížení ceny a zvýšení kapacity.

Pozadu nezůstane ani Intel, který u vlastních pamětí QLC NAND flash chce přejít ze stávajících 96 vrstev na 144 vrstev. K výrobě by bohužel mělo dojít až v roce 2021, později než u jeho rivalů.

Intel má ale v záloze i novinku v podobě čipů PLC (pět bitů na buňku), které přinesou ještě další zvýšení kapacity oproti QLC (4 bity na buňku), TLC (tři bity na buňku), MLC (dva bity na buňku) a SLC (1 bit na buňku) čipům. Nová generace čipů NAND flash bude také součástí nové verze SSD Optane.

intel-storage-roadmap-2020.jpg

Intel Optane dostane kromě nových pamětí též podporu rychlejší sběrnice PCI Express 4.0, kterou sice Intel u současných platforem nepodporuje, ale v další generaci už s ní počítá. Jakmile bude tato verze Optanu na trhu, už by měly být připravené i kompatibilní platformy.

Diskuze (11) Další článek: V Česku vznikají trasy pro testování autonomních vozů. Centrum dopravního výzkumu vytvořilo jejich katalog

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,